27 mart. 2025 | 18:11

L-au aruncat în închisoare, i-au amputat piciorul și a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe lovituri de țambal pe secundă. Povestea lui Toni Iordache, regele țambalului din România

Special
L-au aruncat în închisoare, i-au amputat piciorul și a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe lovituri de țambal pe secundă. Povestea lui Toni Iordache, regele țambalului din România
Toni Iordache, regele țambalului din România. Foto arhivă

Considerat de mulți drept cel mai mare țambalist din istoria României, poreclit zeul țambalului, regele țambalului și artistul cu mâini magice, puțini își mai aduc aminte, astăzi, de lăutarul Toni Iordache. A cântat alături de Maria Tănase, Ileana Sărăroiu, Ion Dolănescu și Nicolae Furdui Iancu. A ”îmblânzit” instrumentul muzical mult iubit încă de la vârsta fragedă de 7 ani și a devenit o legendă a muzicii lăutărești.

Copilăria și debutul fulminant al lui Toni Iordache

Toni Iordache s-a născut pe 17 decembrie 1942 într-o familie de muzicanți romi, moștenind talentul și pasiunea pentru muzica lăutărească. A descoperit țambalul la doar patru ani, sub atenta supraveghere a tatălui său, iar mai târziu a devenit ucenicul lui Mitică Ciuciu, unul dintre cei mai mari interpreți ai acestui instrument.

Talentul său excepțional l-a propulsat rapid în lumea muzicii profesioniste. La doar 12 ani, a fost angajat la Orchestra Națională de Muzică Populară a Radiodifuziunii, iar succesul a continuat cu medalia de aur câștigată într-o competiție internațională la Viena, în 1958.

Doi ani mai târziu, Toni Iordache s-a alăturat Orchestrei Ansamblului de Muzică Populară „Ciocârlia”, unde a performat timp de nouă ani, participând la numeroase concerte naționale și internaționale.

Vezi și: Ziua lucra pe șantier, noaptea cânta la nunți și cumetrii. Povestea lui Dona Dumitru Siminică, legendarul lăutar care făcea ”și pietrele să plângă”

Un artist recunoscut pe plan internațional

Talentul lui Toni Iordache a fost remarcat la nivel mondial. A câștigat numeroase premii, printre care o nouă medalie de aur la „Festivalul Tinerilor Muzicieni” de la Sofia, în 1968. Turneele sale l-au purtat prin Europa, Statele Unite și Asia, unde a reprezentat cu mândrie folclorul românesc.

Din anii 1970, a colaborat cu naistul Gheorghe Zamfir, iar în 1973 a avut onoarea de a performa alături de NHK Orchestra din Tokyo. Ulterior, s-a alăturat ansamblului lui Ion Onoriu, cântând alături de artiști de excepție precum Costel Vasilescu și Mieluță Bibescu.

Repertoriul său include piese de muzică populară și lăutărească, dar și adaptări impresionante ale unor compoziții clasice. A fost un adevărat maestru al țambalului, reușind să imprime acestui instrument valențe și subtilități nemaînvăzute până atunci.

Dirijorul Sergiu Celibidache, impresionat de virtuozitatea sa, l-a considerat unul dintre cei mai mari instrumentiști ai lumii.

Țambalistul care a intrat în Cartea Recordurilor

Toni Iordache a devenit o legendă a țambalului, fiind recunoscut pentru tehnica sa impecabilă și viteza incredibilă a interpretării. A ajuns să atingă performanța uluitoare de 25 de lovituri pe secundă, fapt care l-a propulsat în Cartea Recordurilor Guinness.

Această reușită extraordinară l-a consacrat drept cel mai rapid și talentat tambalist al lumii, fiind admirat de colegi, critici și iubitori de muzică din toate colțurile lumii.

Vezi și: Lăutarul din „Raiul junghinoșilor” care l-a fascinat pe Enescu. Grigoraș Dinicu a cântat pentru marile personalități ale lumii și a dus mahalaua pe scena Ateneului român

A fost aruncat în închisoare timp de 3 ani pentru deținere de valută, în anii 70

Cu toată popularitatea de care se bucura, Toni Iordache nu a fost ferit de greutăți. La începutul anilor 1970, a fost arestat pentru deținerea ilegală a unor monede străine, o infracțiune gravă în perioada regimului comunist. Acesta a mărturisit în fața instanței că strânsese bani pentru a cumpăra o haină de blană soției sale.

Florian Economu, liderul orchestrei sale, a încercat să-l apere cu o declarație memorabilă: „Avem trei genii în România: Nicolae Ceaușescu, Ilie Năstase și tambalistul Toni Iordache! Chiar vreți să-l condamnati pentru câțiva dolari?”

Cu toate acestea, justiția comunistă a fost neînduplecată, iar Toni Iordache a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Timpul petrecut într-un regim penitenciar dur și-a pus amprenta asupra artistului. A pierdut mult din greutate și sănătatea sa a avut de suferit. Totuși, odată eliberat, și-a reluat activitatea muzicală cu aceeași pasiune ca întotdeauna.

Din păcate, destinul i-a rezervat o nouă lovitură: s-a îmbolnăvit de diabet zaharat, iar boala a avansat rapid. Din cauza complicațiilor, medicii au fost nevoiți să-i amputeze un picior. Chiar și în această stare, Toni Iordache a continuat să cânte, demonstrând o forță de caracter remarcabilă.

Geniul care a sfârșit din cauza problemelor de sănătate

Toni Iordache s-a stins din viață la 1 februarie 1987, la București, din cauza unei insuficiențe cardiace, cauzată de diabet.

A fost înmormântat la Cimitirul Bellu, iar muzica lui continuă să inspire generații de tambaliști și iubitori ai muzicii tradiționale românești.

Povestea lui Toni Iordache este una a geniului nativ, a recunoașterii internaționale, dar și a nedreptății și suferinței.

A fost un artist care a transformat țambalul într-un instrument de o complexitate uimitoare și a demonstrat că talentul autentic poate depăși orice obstacol.

Vezi și: Melodrama lăutarului cu har divin, ‘îngropat’ de pasiuni și vicii: povestea neștiută a lui Fărămiță Lambru cu Maria Tănase