25 mart. 2025 | 17:46

Istoria celebrului Grand Hotel du Boulevard din București. Unde se țineau serate strălucitoare de foxtrot, patru soldați români au încercat să-l asasineze pe Regele Carol al II-lea în Noaptea de Înviere

Special
Istoria celebrului Grand Hotel du Boulevard din București. Unde se țineau serate strălucitoare de foxtrot, patru soldați români au încercat să-l asasineze pe Regele Carol al II-lea în Noaptea de Înviere
Grand Hotel du Boulevard Corinthia, București. Foto Facebook Corinthia Bucharest

Situat la intersecția dintre Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta, vizavi de Cercul Militar Național, Grand Hôtel du Boulevard este una dintre cele mai emblematice clădiri ale Bucureștiului. De-a lungul timpului, acest hotel a fost martorul unor evenimente istorice semnificative și a găzduit personalități marcante ale culturii și politicii românești.​ Aici se organizau serate fastuoase unde se dansa fox-trot și one-step, iar în 1934 a fost scena unei încercări de asasinat asupra regelui Carol al II-lea.

Lux, eleganță și istorie: de la teren viran la hotel de lux

În 1865, afaceristul Jacques Herdan cumpără terenul pe care se va ridica hotelul. Acest teren aparținuse unor familii de rang înalt, fiind deținut inițial de marele postelnic Constantin Cantacuzino, apoi de Banul Vintilă Corbeanu și, ulterior, de vel vornicul Grigore Băleanu.

Jacques Herdan, fondatorul celebrei fabrici de pâine „Spicul”, își dorește să construiască un hotel de lux, după modelul occidental.

Pentru acest proiect, îl angajează pe arhitectul Alexandru Orăscu, o personalitate de seamă a vremii, cunoscut pentru stilul său neoclasic german.

Construcția începe în 1867 și se încheie în 1871, moment în care hotelul este inaugurat sub numele „Hotel Herdan”.

Acesta impresionează prin arhitectura sa elegantă și facilitățile deosebite pentru acea perioadă: 82 de camere, 11 apartamente, apă curentă în fiecare cameră, iluminat electric și ascensoare. Hotelul devine rapid un punct central al vieții mondene din București.

Vezi și: Lovit de cutremure, neatins de bombe, supraviețuitorul războaielor. Palatul Cercului Militar Național din București, 150 de ani de istorie

Transformarea în Grand Hôtel du Boulevard

În 1873, Herdan vinde hotelul doamnei Pohr, care îl redenumește Grand Hôtel du Boulevard. Sub noua conducere, hotelul devine un loc exclusivist, atrăgând aristocrația și intelectualii vremii.

La parter, funcționează un restaurant cu specific franțuzesc, dar și biblioteca celebrului tipograf Leon Alcalay, unde se întâlnesc oameni de cultură pentru a citi și dezbate idei.

În aceeași perioadă, la hotel se organizează expoziții de artă remarcabile, cu lucrări semnate de artiști celebri precum Theodor Aman, Carol Popp de Szathmary și Tițian.

În anii 1900, Grand Hôtel du Boulevard devine locul preferat al elitei pentru dineuri de lux, petreceri și baluri fastuoase. În 1905, salonul mare al restaurantului este renovat, fiind adăugate oglinzi venețiene, arcade de marmură și candelabre de cristal.

Hotelul primește medalii de aur la expozițiile internaționale de la Milano (1906) și Torino (1911), confirmându-și statutul de simbol al eleganței.

Vedere poștală cu Grand Hotel du Boulevard, București. Foto arhivă B365

Vedere poștală cu Grand Hotel du Boulevard, București. Foto arhivă B365

Tentativa de asasinat asupra regelui Carol al II-lea

Un episod dramatic din istoria hotelului are loc în Noaptea de Înviere a anului 1934, când patru soldați români pun la cale un complot împotriva regelui Carol al II-lea.

Regele, cunoscut pentru stilul său de viață extravagant și relațiile controversate, avea numeroși opozanți, inclusiv în rândul armatei. Cei patru ofițeri își propun să-l asasineze chiar în timpul sărbătorilor pascale, considerând că acesta este momentul oportun pentru a lovi.

Planul lor însă eșuează, iar conspiratorii sunt prinși și arestați. Incidentul rămâne în istorie ca una dintre cele mai îndrăznețe tentative de atentat asupra monarhului.

Chiar și după acest eveniment, Grand Hôtel du Boulevard continuă să fie un simbol al rafinamentului și al vieții mondene din București.

Vezi și: Istoria primului bulevard al Bucureștiului, trasat de primarul Pache Protopopescu. ”Broadwayul dâmbovițean”, Academia, 6 Martie și Regina Elisabeta

Hotelul în timpul și după Al Doilea Război Mondial

Între 1941 și 1944, hotelul este ocupat de comandamentul armatei germane în România, devenind un centru strategic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

După încheierea războiului, clădirea trece prin multiple transformări. În perioada comunistă (1950-1974), hotelul este transformat într-un sediu ministerial, iar parterul devine Librăria Academiei.

Renovările din această perioadă adaugă grinzi și stâlpi din beton armat, alterând astfel aspectul inițial al hotelului. Multe dintre oglinzile originale se înnegresc sau sunt înlocuite cu panouri de lemn și PAL acoperit cu imitații de marmură.

Hotelul Corinthia se redeschide publicului la sfârșitul lui martie 2025

După căderea regimului comunist, hotelul intră într-o perioadă de declin. Abandonat și deteriorat de trecerea timpului, clădirea așteaptă o nouă viață.

În prezent, Grand Hôtel du Boulevard a fost achiziționat de Niro Investment Group, care a demarat un amplu proiect de restaurare și modernizare. Noul proprietar a semnat un acord cu lanțul hotelier Corinthia, pentru includerea hotelului în circuitul său exclusivist.

Lucrările de renovare vizează refacerea arhitecturii originale, readucerea decorațiunilor interioare la gloria de odinioară și integrarea celor mai moderne facilități hoteliere.

Se estimează că hotelul va fi redeschis în martie 2025, marcând astfel renașterea uneia dintre cele mai emblematice clădiri din București.

Grand Hôtel du Boulevard este mult mai mult decât un simplu hotel – este un simbol al Bucureștiului, o clădire care a găzduit elitele epocii și a fost martora unor evenimente istorice importante.

De la baluri fastuoase și întâlniri culturale, la momente dramatice precum tentativa de asasinat asupra regelui Carol al II-lea, hotelul și-a păstrat statutul de reper arhitectural și cultural.

Cu redeschiderea sa iminentă, această bijuterie arhitecturală își va recăpăta locul binemeritat în peisajul capitalei, readucând la viață farmecul și splendoarea de altădată.

Vezi și: Povestea Hotelului Grivița din București, fostul cămin al studenților de la Politehnică: locul în care George Enescu se refugia și cânta la pian, iar Hariclea Darclee și-a găsit sfârșitul