Inimile cu probleme ar putea avea puteri ascunse de autovindecare, arată un studiu
Un nou studiu oferă speranță celor care suferă de insuficiență cardiacă: inimile afectate ar putea deține o capacitate de regenerare mai mare decât se credea anterior. Cercetătorii internaționali au descoperit că terapiile adecvate pot spori dramatic procesele de autovindecare ale inimii, uneori chiar dincolo de nivelul unei inimi sănătoase.
Descoperirea deschide calea spre tratamente care ar putea îmbunătăți ratele de recuperare ale inimilor afectate, însă mecanismul exact prin care acest proces are loc rămâne, pentru moment, necunoscut. Potrivit biologului molecular Olaf Bergmann, de la Institutul Karolinska din Suedia, „rezultatele sugerează că ar putea exista o cheie ascunsă care să declanșeze mecanismul de reparare al inimii”.
Dispozitivele LVAD, o soluție promițătoare
Studiul a monitorizat 52 de pacienți care au suferit insuficiență cardiacă, dintre care 28 au fost tratați cu un dispozitiv de asistență ventriculară stângă (LVAD). Acest dispozitiv, implantat chirurgical, ajută la pomparea sângelui în corp, fiind destinat pacienților cu insuficiență cardiacă avansată, fie pentru a-i susține până la un transplant, fie pentru utilizare pe termen lung.
Ceea ce a surprins cercetătorii a fost faptul că inimile pacienților tratați cu LVAD au arătat o rată de regenerare a celulelor cardiace (cardiomiocite) de șase ori mai mare decât cea a unei inimi sănătoase. În mod obișnuit, inimile afectate de insuficiență cardiacă prezintă o rată de regenerare cu 18–50 de ori mai mică decât o inimă normală. Cu toate acestea, implantarea unui LVAD nu doar că a îmbunătățit funcția și structura inimii, ci a și superalimentat procesele de regenerare celulară.
Pentru a măsura rata regenerării, echipa de cercetători a folosit nivelurile de carbon radioactiv (14C) din celulele inimii. Acest marker, a cărui prezență scade constant în atmosferă de la interzicerea testelor nucleare în 1963, a permis datările precise ale celulelor și calcularea nivelurilor de regenerare. Rezultatele au fost analizate cu ajutorul unor modele matematice complexe, care au confirmat accelerarea regenerării celulare în inimile tratate cu LVAD.
Ce urmează pentru medicina regenerativă
Chiar dacă descoperirea este promițătoare, rămân multe întrebări fără răspuns. Deocamdată, cercetătorii nu au identificat motivele exacte pentru care regenerarea celulară este atât de rapidă în inimile susținute de LVAD. Olaf Bergmann a declarat că „în datele existente nu putem găsi o explicație pentru acest efect, dar vom continua să studiem procesul la nivel celular și molecular”.
Un avantaj major al susținerii proceselor naturale de autovindecare ale inimii este că acestea ar putea reprezenta o terapie mai naturală și mai simplă comparativ cu alte metode aflate în studiu, cum ar fi transplantul de celule din alte părți ale corpului. În plus, cercetările recente se concentrează și pe tehnici care încurajează celulele cardiace să se comporte mai mult ca celulele stem, oferind un alt punct de plecare pentru regenerare.
Progresul înregistrat până acum în regenerarea inimii include și creșterea de țesut cardiac în laborator, un domeniu în continuă dezvoltare. Faptul că acum există o altă cale promițătoare de a îmbunătăți recuperarea după un incident cardiac oferă speranță atât pacienților, cât și medicilor.
Descoperirea capacităților ascunse de autovindecare ale inimii deschide noi perspective în tratamentul insuficienței cardiace. Deși mai sunt multe de învățat despre modul în care aceste procese sunt activate, rezultatele sugerează că recuperarea după un eveniment cardiac ar putea fi îmbunătățită semnificativ. Cu cercetări suplimentare, tratamentele viitoare ar putea revoluționa modul în care abordăm bolile cardiovasculare.