01 apr. 2025 | 00:21

Încep testele grele pentru economia României. Specialist: România va avea parte de două mari „hopuri” în acest an, primul în luna mai

BANI
Încep testele grele pentru economia României. Specialist: România va avea parte de două mari „hopuri” în acest an, primul în luna mai
Încep testele grele pentru economia României

2025 se anunță a fi un an plin de provocări pentru economia noastră națională. Economiștii speră să reușim să traversăm cu bine cele două mari hopuri care ne așteaptă în perioada următoare.

Conform spuselor economistului Radu Georgescu, „2025 va fi un an complicat pentru Romania. Primul hop va fi în mai când sunt alegeri. Atunci vom vedea gradul de nemulțumire. La vară va fi următorul hop. Statul este obligat de Comisia Europeană să reducă deficitul bugetar”.

Specialistul este de părere că,”dacă nu se întâmplă acest lucru, vom primi zero euro din fonduri europene. Iar agențiile de risc ne vor pune în categoria Junk”.

„Din perspectiva unui tip care lucrează în financiar de 20 de ani, nu prea văd cum s-ar face acest lucru fară creșteri de taxe și fară concedieri în sistemul bugetar. Trebuie să ne pregătim financiar și mental pentru aceste hopuri”.

De ce nu este de dorit să fim retrogradați la categoria Junk de către agențiile de rating?

Retrogradarea României la categoria Junk de către agențiile de rating ar avea consecințe economice grave, afectând atât statul, cât și mediul de afaceri și populația.

Dar ce înseamnă categoria Junk? Agențiile de rating, precum Moody’s, Standard & Poor’s (S&P) și Fitch, evaluează capacitatea unui stat de a-și plăti datoriile. Un rating de investiție (investment grade) indică stabilitate economică și încredere, în timp ce retrogradarea la categoria Junk înseamnă că țara este considerată un risc ridicat pentru investitori.

Consecințele pot fi numeroase. De exemplu, România ar trebui să plătească dobânzi mult mai mari pentru a se împrumuta pe piețele internaționale, ceea ce ar crește datoria publică. De asemenea, este cunoscut faptul că investitorii preferă țările cu rating ridicat, iar o retrogradare ar reduce fluxul de capital în economie.

În aceeași ordine de idei, o potențială retrogradare la categoria junk ar putea afecta valoarea monedei naționale. Leul ar putea pierde din valoare în raport cu euro și dolarul, ceea ce ar duce la scumpirea importurilor și, implicit, la creșterea inflației.

Nu în ultimul rând, o astfel de situație ne-ar putea și sectorul bancar. Băncile locale ar resimți efectele și ar crește dobânzile la creditele pentru firme și cetățeni, inclusiv la ratele bancare pentru locuințe sau afaceri.

Suntem la un punct de cotitură

Economia României se apropie de un punct de cotitură, iar luna mai va fi primul test major al anului. Cu un deficit bugetar care atârnă greu și riscul de a pierde finanțări europene, autoritățile vor trebui să ia decizii dure.

Creșterea taxelor și restructurările din sectorul public par aproape inevitabile. Pentru populație și mediul de afaceri, 2025 va fi un an al rezistenței financiare – cei care se pregătesc din timp vor traversa aceste „hopuri” cu mai puține pierderi.