Imagini unice surprinse de James Webb: Ce este o „tornadă cosmică”, cum îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine Universul
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/tornada-cosmica-james-webb.jpg)
NASA a reușit să capteze imagini spectaculoase ale unei structuri unice, denumită „tornadă cosmică”, utilizând telescopul spațial James Webb.
Tornada cosmică este, practic, o erupție de gaz fierbinte dintr-o stea aflată la începuturile sale de viață, aflată la o distanță de aproximativ 625 de ani-lumină față de Pământ, în constelația Camelaon.
Acest fenomen, cunoscut sub numele de Herbig-Haro 49/50, a fost capturat cu ajutorul a două dintre cele mai avansate instrumente ale telescopului JWST, NIRCam (Camera cu infraroșu apropiat) și MIRI (Instrumentul cu infraroșu mediu).
Imagini spectaculoase surprinse de telescopul NASA
Herbig-Haro 49/50 este, practic, obiect cosmic care se formează în zonele de naștere a stelelor, acolo unde gazul și praful interstelar se confruntă cu jeturi de gaz ionizat expulzate de stelele tinere.
În momentul în care aceste jeturi întâlnesc materialul din jur, se creează o undă de șoc care încălzește gazul la temperaturi extrem de ridicate, făcându-l să strălucească intens în diverse lungimi de undă, atât vizibile cât și infraroșii.
Aceasta este cauza apariției fenomenului fascinant care seamănă cu o tornadă, dar care este, în realitate, un flux de gaz aflat în procesul de expulzare dintr-o stea în formare.
„Tornada cosmică” a fost descoperită pentru prima dată în 2006 de către telescopul Spitzer, acum retras, și a fost denumită astfel datorită formei sale asemănătoare cu un vârtej.
Herbig-Haro 49/50 se află în Complexul de Nori Chamaeleon I, una dintre cele mai apropiate zone de formare a stelelor de Pământ, fiind considerată un loc similar cu zona în care s-a născut Soarele nostru, cu mai mult de 4 miliarde de ani în urmă, scrie Live Science.
De ce este importantă studierea obiectelor Herbig-Haro
Obiectele Herbig-Haro sunt observate frecvent în regiunile de formare a stelelor, unde gazele și praful se adună într-o densitate mare, iar stelele se nasc la o viteză mare.
Structurile, în sine, sunt esențiale pentru studiul formării stelare, oferind astronauților o privire detaliată asupra modului în care stelele se formează și evoluează în primele etape ale existenței lor.
În timp ce Herbig-Haro 49/50 este doar unul dintre multele exemple de acest fel din Univers, el oferă informații valoroase despre procesele din interiorul nebuloaselor de formare a stelelor, ajutându-i pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum se nasc și cum se dezvoltă stelele.
Pe măsură ce telescopul James Webb oferă imagini din ce în ce mai clare, astronomii pot examina aceste fenomene cu o precizie mai mare, deschizând noi perspective asupra formării stelelor și a structurilor cosmice care le înconjoară.