05 feb. 2025 | 23:39

Imagini din satelit arată că China construiește o mega-structură pentru a obține energie aproape nelimitată cu ajutorul unui laser

ȘTIINȚĂ
Imagini din satelit arată că China construiește o mega-structură pentru a obține energie aproape nelimitată cu ajutorul unui laser
Imagini din satelit, furnizate de Planet Labs PBC, arată că China construiește o instalație uriașă de fuziune nucleară lângă orașul Mianyang, în sud-vestul țării, susțin analiștii. (Foto: CNN)

Primele imagini surprinse din satelit arată o clădire uriașă în formă de X, aflată în construcție în zona muntoasă din sud-vestul Chinei, în apropierea orașului Mianyang din provincia Sichuan. Experții care au analizat fotografiile susțin că este vorba despre un centru de cercetare pentru fuziunea nucleară, un domeniu pe care China îl tratează cu maximă seriozitate. Acest tip de instalație ar putea să propulseze țara asiatică în fruntea cursei tehnologice pentru obținerea unei surse de energie curate, sigure și aproape inepuizabile, scrie CNN.

Cercetătorul Decker Eveleth, de la organizația americană CNA Corporation, urmărește proiectul încă din 2020, când zona apărea ca „un petic de pământ” într-o serie de imagini publicate de oficiali americani. După relaxarea restricțiilor impuse de pandemie, construcția a avansat rapid. Potrivit documentelor la care Eveleth a avut acces, instalația este concepută drept un „centru de fuziune cu laser”, similar cu cel din Statele Unite (National Ignition Facility – NIF). Diferența cheie ar fi dimensiunea semnificativ mai mare a complexului chinez, posibil cu până la 50% peste cea a omologului american.

Fuziunea nucleară, proces prin care izotopii de hidrogen sunt aduși la presiuni și temperaturi imense pentru a se uni, promite să rezolve problema energetică a lumii. Aceasta ar oferi un flux stabil de energie fără deșeuri radioactive pe termen lung, spre deosebire de fisiune – tehnologia folosită în prezent în centralele nucleare. Laboratorul NIF din California a marcat deja un succes notabil în 2022, când oamenii de știință americani au obținut pentru prima dată un câștig net de energie din fuziune (neincluzând, însă, energia electrică utilizată pentru alimentarea laserelor).

Între energie și posibilul avans al tehnologiei nucleare

Deși scopul declarat al Chinei este de a dezvolta tehnologii avansate pentru producerea de energie curată, unii specialiști avertizează că această mega-structură ar putea fi utilizată și pentru îmbunătățirea capacităților nucleare militare. Prin fuziunea cu laser, cercetătorii pot simula procese care au loc în primele milisecunde ale unei explozii nucleare, ajutând la perfecționarea designului bombelor atomice fără a încălca Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty).

Analistul Decker Eveleth arată că o parte din motivele construcției ar putea fi tocmai consolidarea încrederii Chinei în propriul arsenal nuclear sau, posibil, dezvoltarea unor arme mai sofisticate și de dimensiuni reduse. La rândul său, expertul William Alberque, de la Henry L. Stimson Centre, afirmă că orice țară care dispune de o instalație de tip NIF poate îmbunătăți semnificativ designul armelor nucleare, chiar și fără testări cu explozie efectivă, scrie Reuters.

Imagine satelit China laser energie

O imagine din satelit pare să arate un nou centru de cercetare a fuziunii laser de mari dimensiuni în Mianyang, China, care ar putea influența atât dezvoltarea armelor nucleare, cât și cercetările privind energia curată. (Foto: Planet Labs PBC/ Reuters)

O interpretare mai optimistă a proiectului sugerează că, printr-un astfel de centru, China ar putea dori să își arate angajamentul față de fuziunea nucleară civilă, reducând și riscurile cauzate de testele nucleare clasice. Cu toate acestea, rămâne de văzut în ce măsură această instalație va fi folosită doar în scopuri pașnice.

Cert este că, pentru moment, Statele Unite continuă să conducă la capitolul fuziune nucleară prin progrese tehnologice și finanțare substanțială. Totuși, mulți observatori internaționali avertizează că, pe măsură ce China investește masiv și construiește rapid, echilibrul s-ar putea schimba. Experții consideră că, dacă SUA și aliații săi nu vor accelera ritmul cercetării și dezvoltării în acest domeniu, China ar putea în cele din urmă să câștige cursa pentru a stăpâni fuziunea nucleară.