27 mart. 2025 | 16:03

Ilie Bolojan, după summit-ul de la Paris: Ucraina va fi sprijinită de Europa. „Marea Neagră trebuie să fie sigură”

Știri Externe
Ilie Bolojan, după summit-ul de la Paris: Ucraina va fi sprijinită de Europa.

Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat joi, după Reuniunea pentru Pace și Securitate de la Paris, că va fi format un grup de lucru pentru monitorizarea respectării acordului de încetare a focului la Marea Neagră, valabil timp de 30 de zile.

Ilie Bolojan, despre discuţiile de la Paris

Conform lui Ilie Bolojan, România va face parte din acest demers și va continua sprijinul acordat Ucrainei, alături de eforturile de consolidare a Flancului Estic. În cadrul reuniunii, la care au participat Ucraina, 31 de state, NATO și Uniunea Europeană, s-a discutat despre consolidarea păcii în regiune și securitatea europeană.

Preseidntele României a subliniat că țările prezente au salutat încheierea acordului de încetare a focului la Marea Neagră. Deși Ucraina a dorit extinderea acestuia și la spațiul terestru și aerian, negocierile nu au dus la un consens, iar Rusia a respins aceste condiții.

„De aproximativ o jumătate de oră s-a finalizat reuniunea pentru pace și securitate. Au participat 31 de state și reprezentanții NATO și UE. Primul punct a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord că acest acord să fie extins și terestru și aerian.

Din păcate nu s-a ajuns la acest acord. Așa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și practic teoria că unii vor pace și unii război a fost practic infirmată. Din acest punct de vedere, țările prezente au convenit să susțină sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic. Acest lucru demonstrează clar cine dorește cu adevărat pace și cine nu”, a declarat Bolojan.

Rolul României în monitorizarea acordului

Pentru asigurarea respectării armistițiului, se va înființa un grup de lucru specializat. Având în vedere importanța strategică a Mării Negre pentru România – inclusiv din perspectiva investițiilor, exporturilor și a rolului esențial al Portului Constanța – țara noastră va contribui activ la monitorizare.

„În ceea ce privește partea de monitorizare a armistițiului, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării. În acest sens, pentru că înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții, pentru că portul Constanța e cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru.

Prin infrastructură pe care o avem, radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora astfel încât acest acord să fie respectat pentru că o zonă sigură la Marea Neagră e un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă”, a mai spus Bolojan.

CITEŞTE ŞI: Cum arată biroul preşedintelui Ilie Bolojan, locul în care se iau cele mai importante decizii. Obiectele rar văzute

Deasemenea, susținerea Ucrainei este esențială pentru stabilitatea regiunii. În acest context, ajutoarele stabilite la Consiliul European vor fi asigurate în continuare, iar România va colabora cu partenerii săi pentru întărirea Flancului Estic.

„Dacă Ucraina cade, riscul unei înaintări spre vest devine real, ceea ce nici România, nici Europa nu își doresc”, a avertizat el.