10 apr. 2025 | 08:44

Iarna revine în forță. Coduri galben și portocaliu de vreme rea în toată țara. Viscol și vânt puternic până la 120 km/h

Știri social
Iarna revine în forță. Coduri galben și portocaliu de vreme rea în toată țara. Viscol și vânt puternic până la 120 km/h

România se confruntă astăzi cu un episod sever de vreme rea. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări valabile pe parcursul zilei de miercuri, 10 aprilie, care vizează toate regiunile țării, de la zonele joase până la cele montane înalte.

Meteorologii anunță intensificări ale vântului, ninsori viscolite, strat nou de zăpadă și vizibilitate extrem de redusă, în special în zonele montane și sud-estice. În funcție de severitatea fenomenelor, sunt în vigoare atât un cod galben, cât și mai multe coduri portocalii de vreme severă.

Cod galben în cea mai mare parte a țării

În intervalul 09:00 – 23:00, în aproape toate regiunile vor fi rafale de vânt între 50 și 70 km/h, iar în zonele montane, la altitudini de peste 1.700 de metri, viteza vântului poate depăși 85 km/h.

Vor cădea ninsori viscolite în Carpații Orientali și Occidentali, dar și în Maramureș, Transilvania, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea. Spre seară, ninsoarea va predomina, iar în unele zone se va depune strat de zăpadă de 5-10 cm în zonele joase și de până la 20 cm la munte.

Cod portocaliu în sudul țării și la munte

De la ora 12:00, intră în vigoare codul portocaliu în Mehedinți, Dolj și Olt (zona joasă), dar și în Carpații Meridionali, Carpații de Curbură, Munții Banatului și Munții Apuseni.
Aici, vântul va atinge viteze de până la 90 km/h în zonele joase și chiar 120 km/h la munte, generând viscol puternic și vizibilitate sub 50 de metri.

Începând cu ora 15:00, codul portocaliu se extinde și în Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași, unde se vor înregistra rafale de până la 90 km/h și ninsori viscolite.

Recomandări de siguranță din partea autorităților

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și ANM recomandă cetățenilor să evite deplasările, iar dacă acestea sunt absolut necesare:

  • Să verifice starea drumurilor înainte de plecare;
  • Să se asigure că autovehiculele sunt dotate corespunzător pentru iarnă: anvelope, lanțuri, lopată, nisip;
  • Să evite apropierea de copaci, panouri publicitare sau stâlpi;
  • Să anuleze activitățile în aer liber sau în zone expuse.