21 ian. 2025 | 20:22

Guvernul României pregătește o hartă cu riscul seismic al fiecărei localități din țară. Clădirile care vor fi primele consolidate

News
Guvernul României pregătește o hartă cu riscul seismic al fiecărei localități din țară. Clădirile care vor fi primele consolidate

România face un pas important în prevenirea dezastrelor naturale, prin realizarea unei hărți detaliate a riscului seismic pentru fiecare localitate. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că această inițiativă va oferi autorităților locale un instrument esențial pentru prioritizarea investițiilor în consolidarea clădirilor publice. Proiectul, unic în istoria țării, va clasifica localitățile în funcție de gradul de expunere la cutremure, pe baza datelor privind accelerația terenului.

Clădirile publice vor fi prioritare

Primarii localităților cu risc seismic ridicat sunt încurajați să depună proiecte pentru finanțare în cadrul unui program guvernamental dedicat.

Potrivit lui Cseke Attila, clădirile publice precum școli, grădinițe, primării sau cămine culturale, care au fost expertizate și încadrate în clasa I sau II de risc seismic, vor beneficia cu prioritate de fonduri pentru consolidare.

”Le-am spus primarilor să vină cu documentații, dacă au expertiză tehnică pe asemenea clădiri”, a declarat ministrul, scrie Agerpres.

Programul este finanțat integral de la bugetul de stat, iar consolidarea acestor imobile va contribui la reducerea vulnerabilității comunităților în fața cutremurelor.

Investiții vitale pentru siguranța populației

Ministerul Dezvoltării își propune să accelereze implementarea acestor proiecte, mai ales în zonele cu risc seismic crescut. Harta seismică, care va fi publicată în curând, va include o listă a localităților eligibile, structurată pe județe. În acest fel, autoritățile locale vor avea acces direct la informațiile necesare pentru a accesa finanțarea.

”Fiecare clădire consolidată înseamnă vieți salvate în caz de cutremur. Este o investiție în siguranța noastră și a generațiilor viitoare,” a subliniat ministrul.

Citește și De ce Vrancea este inima activității seismice din România: cauze geologice și cel mai mare cutremur înregistrat!

Măsuri proactive pentru o Românie mai sigură

România, fiind situată într-o zonă cu activitate seismică semnificativă, are nevoie de măsuri proactive pentru protejarea populației.

Prin realizarea acestei hărți și alocarea fondurilor necesare, autoritățile arată un angajament ferm în direcția siguranței și prevenției. Rămâne de văzut cât de repede vor reuși administrațiile locale să valorifice această oportunitate.

Citește și Ce spune Mărmureanu despre recenta activitate seismică din România EXCLUSIV!