15 apr. 2025 | 09:31

Google vrea să te ajute să vorbești cu delfinii: Cum face asta cu inteligența artificială

TEHNOLOGIE
Google vrea să te ajute să vorbești cu delfinii: Cum face asta cu inteligența artificială
Berry Patch Farm

Google DeepMind a dezvoltat un model AI pe nume DolphinGemma, capabil să genereze și să analizeze sunete asemănătoare celor produse de delfini, pentru a sprijini cercetarea comunicării acestor mamifere marine.

Concret, laboratorul de cercetare AI al Google, DeepMind, a anunțat lansarea unui nou model de inteligență artificială, DolphinGemma, conceput special pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care comunică delfinii.

Un pas înainte în studiul vocalizărilor delfinilor

Modelul cu pricina a fost instruit, de altfel, folosind date furnizate de Wild Dolphin Project (WDP), care este o organizație non-profit care studiază comportamentele și interacțiunile delfinilor patați din Atlantic, scrie TechCrunch.

DolphinGemma este construit pe baza seriei de modele deschise Gemma și are capacitatea de a genera secvențe sonore similare celor emise de delfini.

Potrivit informațiilor furnizate de Google, modelul este suficient de eficient pentru a putea rula inclusiv pe dispozitive mobile precum telefoanele din gama Pixel care, din câte știi, este creat chiar de Google.

Pixel 9, noua platformă mobilă a Google pentru cercetare marină

În această vară, Wild Dolphin Project intenționează să utilizeze modelul DolphinGemma cu ajutorul telefonului Pixel 9, pentru a crea o platformă mobilă capabilă să producă vocalizări sintetice și să detecteze eventuale „răspunsuri” din partea delfinilor reali.

Inițial, organizația folosea modelul Pixel 6, dar upgrade-ul la Pixel 9 va permite, fără niciun dubiu, rularea simultană a modelului AI și a algoritmilor de potrivire a șabloanelor, ceea ce ar putea îmbunătăți semnificativ calitatea interacțiunii și analiza comportamentală.

Scopul acestui demers este de a înlesni o comunicare bidirecțională primitivă între om și delfin, prin generarea unor sunete recognoscibile de către aceste mamifere și interpretarea reacțiilor lor.

Deși cercetătorii spun că nu este vorba despre „traducerea” efectivă a unui limbaj delfin într-o limbă umană, tehnologia deschide perspective noi în etologia cognitivă și studiul inteligenței animale.

DolphinGemma, de la Google, se adaugă unei serii de inițiative recente în care AI-ul este folosit pentru a interpreta comunicarea animalelor, marcând un moment semnificativ în utilizarea tehnologiilor avansate în biologie și conservarea faunei marine.

Așadar, nu va mai dura mult până când vom putea să vorbim cu delfinii care, din câte se știe, sunt ființe extrem de inteligente.