14 apr. 2025 | 18:00

Femeia care a fost mărul discordiei între scriitorii Mario Vargas Llosa și Gabriel Garcia Marquez. S-au luat la pumni și nu și-au vorbit mai bine de 30 de ani

Special
Femeia care a fost mărul discordiei între scriitorii Mario Vargas Llosa și Gabriel Garcia Marquez. S-au luat la pumni și nu și-au vorbit mai bine de 30 de ani
Scriitorul laureat cu Premiul Nobel Mario Vargas Llosa. Foto arhivă

Pe 13 aprilie 2025, lumea literaturii a pierdut una dintre cele mai marcante voci ale secolului XX: scriitorul peruan Mario Vargas Llosa. Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010 și autor al unor opere precum Războiul sfârșitului lumii, Conversație la Catedrală sau Sărbătoarea Țapului, Vargas Llosa a murit la vârsta de 89 de ani, în locuința sa din Lima, înconjurat de familie. Fiul său, Álvaro Vargas Llosa, a anunțat decesul printr-un mesaj public în care sublinia că tatăl său a avut parte de o viață „lungă, variată și fructuoasă”, lăsând în urmă o moștenire literară impresionantă. Familia a respectat dorința scriitorului ca trupul său să fie incinerat și a precizat că nu va avea loc nicio ceremonie publică.

Sfârșitul unei legende literare și începutul unei rivalități faimoase

În afară de cariera sa strălucită, Mario Vargas Llosa rămâne în istoria literaturii și printr-un scandal celebru, care l-a implicat pe un alt titan al lumii literare latino-americane: columbianul Gabriel Garcia Marquez.

Cei doi, cândva prieteni apropiați și reprezentanți de seamă ai „boom-ului latino-american” din anii 1960-1970, nu și-au mai vorbit timp de mai bine de 30 de ani, în urma unui incident care a avut loc în 1976 și care a rămas învăluit în mister timp de decenii.

Vezi și: Pantazi Ghica, scriitorul blestemat în amor. ”Craiul de Curte Veche” și-a pus capăt zilelor din cauza iubirilor neîmplinite

Un pumn în plină față și o tăcere de trei decenii

Pe 12 februarie 1976, într-un cinematograf din Mexico City, avea loc o proiecție privată de film la care participau atât Vargas Llosa, cât și Gabriel Garcia Marquez.

Ceea ce părea o simplă seară între colegi de breaslă s-a transformat într-un moment șocant: la vederea lui Vargas Llosa, Marquez s-ar fi apropiat cu brațele deschise pentru a-l saluta.

În locul unei îmbrățișări, însă, romancierul a primit un pumn în față, care i-a provocat o hemoragie puternică și un ochi învinețit.

”La un moment dat, Marquez îl zărește pe Llosa și se îndreaptă spre el cu brațele deschise a îmbrățișare: „Mario!”. Însă el a fost singurul care avea de gând să salute, pentru că Llosa l-a întâmpinat sec, cu un pumn, lăsându-l cu fața însângerată”, povestea fotograful Rodrigo A scris cărți care s-au transformat în filme, dar viața sa a fost, în sine, un scenariu de film. Impresionanta poveste a scriitorului Oscar Wilde [VIDEO]
Moya.

Incidentul a fost ținut departe de presă, iar Marquez a fost dus direct acasă, pentru a evita speculațiile și scandalurile publice.

Timp de mulți ani, motivul pentru această altercație rămânea neclar. Presupunerile au variat de la diferențele politice, Garcia Marquez fiind un stângist asumat, apropiat de regimul lui Fidel Castro, iar Vargas Llosa începând să se apropie de dreapta, până la orgolii literare sau invidie profesională.

Totul a ieșit la iveală abia în anul 2007, când ziarul mexican La Jornada a publicat un articol în care fotograful Rodrigo Moya dezvăluia adevăratul motiv din spatele conflictului.

Alături de articol au fost publicate și două fotografii inedite cu Gabriel Garcia Marquez, la două zile după incident, zâmbind cu un ochi învinețit.

Vezi și: Românca de care s-ar fi îndrăgostit celebrul Jules Verne. Luiza Muller, muza scriitorului francez, cea care ne-a dat Castelul din Carpați

Gabriel Garcia Marquez, în urma pumnului primit în ochi de către Mario Vargas Llosa. 1976. Foto arhivă

Gabriel Garcia Marquez, în urma pumnului primit în ochi de către Mario Vargas Llosa. 1976. Foto arhivă

Patricia Llosa, femeia dintre doi titani

Potrivit mărturisirii lui Rodrigo Moya, la originea incidentului nu s-au aflat nici politica, nici literatura, ci o femeie: Patricia Llosa, soția lui Mario Vargas Llosa.

În perioada în care cei doi scriitori și familiile lor trăiau în Paris, mariajul lui Mario Vargas Llosa trecea printr-o criză, după ce acesta se îndrăgostise de o stewardesă suedeză cunoscută într-un zbor spre Stockholm. Îndrăgostit nebunește, scriitorul a părăsit temporar domiciliul conjugal.

În timpul absenței lui, Patricia ar fi fost consolat de nimeni altul decât prietenul său apropiat, Gabriel Garcia Marquez. Gestul de empatie al columbianului nu a fost uitat de Vargas Llosa, mai ales după ce acesta s-a întors la soția sa, care l-a iertat.

Pe Marquez, însă, nu l-ar fi iertat niciodată, interpretând apropierea dintre soția lui și cel mai bun prieten al său ca o trădare, iar acest resentiment a mocnit până la izbucnirea violenței din 1976.

Cu atât mai mult cu cât cei doi nu erau doar prieteni foarte buni, ci Márquez era și naşul de botez al celui de-al doilea copil al soților Llosa, Gabriel Gonzalo.

Deși inițial s-a încercat mușamalizarea conflictului, tăcerea dintre cei doi scriitori a fost una dintre cele mai notabile rupturi din lumea literară. Ani de-a rândul, niciunul nu a oferit detalii clare despre incident, alimentând și mai mult legenda în jurul acestui episod.

S-au întâlnit și au îngropat securea războiului, cu puțin timp înainte de moartea lui Garcia Marquez

Cu toate că ruptura a durat peste trei decenii, bătrânețea și trecerea timpului au adus, în cele din urmă, o formă de reconciliere.

Cu puțin timp înainte ca Gabriel Garcia Marquez să înceteze din viață în anul 2014, cei doi titani ai literaturii latino-americane s-au împăcat discret, într-un gest de respect reciproc și poate chiar de regret.

Povestea pumnului și a tăcerii ce a urmat rămâne una dintre cele mai fascinante anecdote din lumea literară. Este un memento al faptului că în spatele operelor monumentale stau oameni cu trăiri, gelozii și slăbiciuni, la fel ca toți ceilalți muritori.

Iar Patricia Llosa, femeia aflată fără voie în centrul unei drame, a devenit simbolul unei prietenii distruse și al unei istorii personale țesute printre file de roman.

Vezi și: A scris cărți care s-au transformat în filme, dar viața sa a fost, în sine, un scenariu de film. Impresionanta poveste a scriitorului Oscar Wilde [VIDEO]