04 feb. 2025 | 12:55

Escrocheria „Waze” îi pune în pericol pe şoferii din România. Cum profită hoţii de problemele semnalate de aplicaţie

Știri social
Escrocheria
Soferii din Romania, expusi unui pericol din cauza escrocheriei ”Waze”

Recent, o nouă metodă de fraudă a apărut în România. Aceasta vizează toți șoferii de la noi din țară și nu numai. Infractorii profită de informaţiile oferite de aplicaţiile de navigaţie și trafic, precum Waze, și ajung rapid la locul accidentelor sau al maşinilor oprite pe marginea drumului. Din păcate, mulți conducători auto nu realizează că aceştia sunt escroci şi ajung să plătească sume uriașe pentru servicii de tractare care nu se mai finalizează niciodată.

Escrocii profită de zonele cu trafic intens

Noua schemă a escrocilor se bazează pe monitorizarea constantă a aplicațiilor mobile de trafic, cum ar fi Waze, pentru a identifica locurile unde au avut loc accidente sau unde maşinile au fost nevoite să oprească din cauza unor defecţiuni tehnice.

În acest moment, infractorii se prezintă drept angajaţi ai unor firme de tractare și încep să negocieze cu şoferii disperaţi, informează digi24.ro.

Aceștia cer sume exagerate, de până la trei ori mai mari decât preţurile obişnuite, pentru a transporta maşinile defecte. Mai grav este faptul că mulţi dintre aceşti şoferi nu îşi mai pot contacta maşinile după ce au fost ridicate, iar vehiculele dispar fără urmă.

Escrocheria Waze ii pune in pericol pe soferii din Romania

Escrocheria ”Waze”: Un risc pentru soferii din Romania

Escrocheriile pe drumurile României

Infractorii ajung, adesea, înaintea echipajelor autorizate de intervenție, iar maşinile lor de tractare imită designul celor oficiale. Astfel, devine extrem de dificil pentru şoferi să identifice imediat dacă aceştia sunt într-adevăr angajaţi ai unei firme de tractare sau nu.

Spre deosebire de serviciile oficiale, aceşti infractori nu dau chitanţe, ceea ce face ca şoferii să nu poată dovedi vreodată plăţile efectuate.

Majoritatea celor care apelează la serviciile frauduloase sunt influenţaţi de urgenţa situaţiei și, în panică, ajung să accepte preţuri mari fără a le verifica corect.

Citește și Google Maps și Waze, surse de fraude costisitoare. Cum reușesc aplicațiile de navigație să întindă o mână de ajutor hoților!

Sfaturi pentru şoferii români

Specialiştii în domeniu recomandă şoferilor să fie extrem de prudenţi atunci când solicită asistenţă pentru tractarea unei maşini. În primul rând, trebuie să furnizeze toate informaţiile relevante despre vehiculul care a suferit defecţiuni, inclusiv tipul maşinii şi natura problemei.

Este esențial ca şoferul să ceară un calcul exact al costului, iar orice ofertă care pare exagerată sau care nu include o chitanţă trebuie refuzată. În plus, este important ca şoferii să verifice dacă firma de tractare aleasă este autorizată. Aceste practici frauduloase nu sunt un fenomen exclusiv românesc.

În Spania, autorităţile au emis deja o alertă publică în urma unor cazuri similare, în care escrocii au exploatat şoferii în situaţii vulnerabile. Este vital ca şoferii din România să rămână vigilenţi pentru a evita astfel de capcane periculoase.

Citește și Cum se schimbă Google Maps ca să fie mai aproape de Waze. Cum te ajută mai ales dacă ai Android Auto în mașină!