14 apr. 2025 | 12:05

Elon Musk nu dă doi lei pe proprietatea intelectuală. Schimbul de replici care îți arată cât contează pentru el drepturile de autor ale artiștilor

TEHNOLOGIE
Elon Musk nu dă doi lei pe proprietatea intelectuală. Schimbul de replici care îți arată cât contează pentru el drepturile de autor ale artiștilor
Elon Musk / Foto: Los Angeles Magazine

Jack Dorsey și Elon Musk au stârnit controverse online după ce au cerut abolirea legilor privind proprietatea intelectuală, într-un context marcat de dezbateri intense despre AI și drepturile creatorilor.

Jack Dorsey, co-fondator al rețelei sociale Twitter (acum X) și al companiei Square (în prezent Block), a generat un val de reacții pe platforma X în weekendul recent, după ce a postat un mesaj succint în care declara: „delete all IP law” („să fie eliminate toate legile privind proprietatea intelectuală”).

La scurt timp, Elon Musk, actualul proprietar al X și fondator al mai multor companii din domeniul tehnologiei, a replicat: „Sunt de acord”.

Elon Musk, ca de obicei, destul de „criptic” în declarații

Mesajele nu au fost însoțite de explicații detaliate, dar apar într-un moment în care marile companii din domeniul inteligenței artificiale, inclusiv OpenAI, companie pe care Musk a co-fondat-o, dar cu care se află acum în conflict juridic, se confruntă cu multiple procese în care sunt acuzate că au încălcat drepturi de autor în procesul de antrenare a modelelor, scrie TechCrunch.

Chris Messina, investitor și evanghelist tech, a susținut punctul de vedere al lui Dorsey, afirmând că „are dreptate”, și sugerând că eventuale amenzi automate sau reguli de tip „trei abateri și ești sancționat” pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală în AI ar putea deveni un substitut pentru pedepsele excesive aplicate în trecut pentru posesia de cannabis.

Alte voci s-au opus ferm poziției lui Dorsey și Musk. Ed Newton-Rex, fondator al organizației nonprofit Fairly Trained, care certifică practicile etice de antrenare a modelelor AI, a descris schimbul de replici ca fiind „declarația de război a directorilor tech împotriva creatorilor care nu vor ca munca lor să fie exploatată pentru profit”.

Scriitorul Lincoln Michel a spus, la rândul său, că cei doi sunt ipocriți, afirmând că „niciuna dintre companiile lui Jack sau Elon nu ar fi existat fără legislația privind proprietatea intelectuală”, adăugând că „pur și simplu urăsc artiștii”.

Dorsey a revenit ulterior cu explicații, susținând că „există modele mult mai bune de remunerare a creatorilor” și că „cele actuale le iau prea mult și sunt doar mecanisme de rent-seeking”.

Într-un schimb de replici cu avocata Nicole Shanahan, fostă candidată la vicepreședinție alături de Robert F. Kennedy Jr., care i-a răspuns cu un „NU” scris cu majuscule, Dorsey a insistat: „creativitatea este ceea ce ne diferențiază în prezent, iar sistemul actual o limitează și plasează distribuția plăților în mâinile unor intermediari care nu plătesc corect”.

Poziția lui Musk este în concordanță cu declarații anterioare, precum cea adresată lui Jay Leno, în care spunea că „brevetele sunt pentru cei slabi”.

Drepturile de autor se aplică trunchiat

În urmă cu zece ani, Elon Musk a promis că Tesla nu va aplica drepturile de brevet împotriva companiilor care le folosesc „cu bună credință”.

Totuși, ulterior, Tesla a dat în judecată compania australiană Cap-XX pentru brevete, motivând că era un răspuns la o acțiune inițiată de Cap-XX împotriva unei subsidiare Tesla.

În ceea ce-l privește pe Dorsey, acesta a susținut anterior idei legate de sursele deschise, inițiind proiectul care avea să devină Bluesky, o rețea socială descentralizată.

Chiar și așa, el s-a arătat dezamăgit de direcția platformei și a părăsit consiliul de administrație. Jay Graber, CEO-ul Bluesky, a declarat recent că plecarea lui Dorsey „a eliberat compania” de percepția că este „proiectul de weekend al unui miliardar”.

Având în vedere influența pe care Musk o are asupra politicii publice, inclusiv prin funcții ocupate în cadrul administrației Trump și prin reorganizări masive operate prin Departamentul pentru Eficiența Guvernului, inspirat de o memă, nu este exclus ca asemenea idei să ajungă pe agenda decidenților.