Elon Musk i-a chemat pe angajații Tesla la o ședință surpriză la 9 seara, iar nimeni nu a îndrăznit să-l refuze
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Elon-Musk-forteaza-din-nou-limitele-la-Tesla-cu-o-sedinta-surpriza-in-toiul-noptii.jpg)
O ședință neanunțată, convocată de Elon Musk la ora 21:00, i-a luat prin surprindere pe angajații Tesla din Austin, Texas. Evenimentul a avut loc într-o zi lucrătoare și a fost marcat de probleme tehnice și o întârziere semnificativă. Însă ceea ce ar fi fost considerat un abuz managerial într-o altă companie, în cazul lui Musk a fost văzut ca o nouă dovadă a stilului său unic și imprevizibil de leadership, relatează Business Insider.
Deși mulți specialiști în management critică această abordare, realitatea arată că puțini lideri din lume se bucură de o asemenea libertate de acțiune precum Elon Musk.
Musk își testează din nou limitele de putere
Potrivit Business Insider, ședința de la Tesla a fost un nou exemplu al stilului de lucru „all-in” pe care Elon Musk îl impune echipelor sale. Chiar dacă astfel de întâlniri de ultim moment pot părea dezorganizate, în cazul lui Musk ele sunt tolerate și uneori chiar încurajate de angajați și investitori care cred în viziunea lui.
Melissa Schilling, profesor la New York University și expert în leadership, a declarat pentru Business Insider că astfel de decizii pot transmite incertitudine și lipsă de pregătire. Mai ales când vin din partea unei figuri atât de centrale pentru imaginea unei companii. „Este periculos ca o persoană atât de importantă pentru brand să pară nesigură sau impulsivă”, a spus ea.
Această flexibilitate ieșită din comun, spun analiștii, nu ar funcționa pentru „99,9% dintre CEO”, dar în cazul lui Musk, lucrurile sunt diferite. Angajații sunt dispuși să-l urmeze chiar și în condiții neobișnuite, din loialitate și convingere că se află într-o misiune importantă.
O ședință neconvențională, dar cu scop strategic
Chiar dacă a fost convocată în grabă și la o oră neobișnuită, ședința a avut și o componentă strategică. Musk le-a vorbit angajaților despre viitorul Tesla, a încercat să le ridice moralul și le-a recomandat să nu-și vândă acțiunile, făcând referire la viitorul proiect „Cybercab”.
Totuși, unii experți avertizează că aceste gesturi nu pot compensa eventualele neajunsuri în modul de conducere. Dorie Clark, specialistă în comunicare la Columbia Business School, a declarat pentru Business Insider că, deși Musk este văzut ca „un pic haotic”, această reputație nu poate susține la nesfârșit încrederea investitorilor sau motivația angajaților. „Va fi nevoie de acțiuni reale, nu doar de apariții carismatice”, a spus ea.
Mai mult, Wil Schroter, fondatorul Startups.com, consideră că Musk forțează limitele nu doar în fața angajaților, ci și a investitorilor. „Dacă acțiunile Tesla ar scădea brusc cu 80%, nimeni nu l-ar mai ierta pentru astfel de decizii”, a avertizat acesta.
„Unic” sau „incontrolabil”? Imaginea lui Musk rămâne puternică
Musk nu este la prima manifestare de acest fel. De-a lungul anilor, a fost surprins dormind pe podeaua fabricii Tesla în perioadele de criză sau locuind în birourile Twitter (actualul X) în timpul transformării companiei. Pentru unii, aceste gesturi sunt dovada unei implicări totale. Pentru alții, semne ale unei conduite greu de gestionat pe termen lung.
Indiferent de interpretări, este clar că Elon Musk are o libertate de mișcare pe care puțini lideri din lume o pot revendica. Asta nu înseamnă că efectele nu se vor vedea în timp, mai ales dacă Tesla va trece prin turbulențe serioase.
Pentru moment însă, ședința de seară din Austin este încă o demonstrație că „stilul Musk” sfidează regulile clasice ale conducerii unei companii — iar cei din jur par dispuși să accepte totul, măcar pentru încă puțin timp.