Elon Musk a pus ochii pe NASA: Cum vrea să ia agenția „pe persoană fizică”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/elon-musk-nasa.jpg)
Elon Musk, deja cel mai mare contractor privat al NASA prin SpaceX, continuă încercările de a prelua controlul agenției spațiale americane.
Potrivit Wall Street Journal, CEO-ul SpaceX ar dori ca NASA să renunțe la planurile de a trimite oameni pe Lună și să se concentreze pe Marte, ceea ce denotă ambițiile sale pe termen lung de a stabili o prezență umană pe Planeta Roșie, scrie Futurism.
Schimbarea de direcție ar putea deveni mai ușor de realizat, întrucât miliardarul Jared Isaacman, un alt susținător al lui Elon Musk și fondatorul SpaceX, este așteptat să fie numit administrator al NASA în următoarele luni.
Musk ar fi luat deja legătura cu Isaacman pentru a-și manifesta dorința de a colabora în vederea trimiterii oamenilor pe Marte.
Posibile schimbări majore în strategia NASA
NASA a fost deja afectată de încercările lui Elon Musk de a slăbi guvernul federal prin intermediul a ceea ce el numește Departamentul de Eficiență Guvernamentală.
În acest an, agenția spațială a fost lovită de concedieri în masă, iar angajaților li s-au acordat termene scurte de preaviz și li s-au refuzat concediile plătite.
Surse din cadrul Wall Street Journal susțin că Casa Albă analizează posibilitatea anulării programului Space Launch System (SLS), o rachetă imensă destinată să transporte astronauți pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu.
Asta ar fi o schimbare semnificativă pentru agenție, având în vedere că planurile sunt deja în avans, iar săptămâna trecută, etapa centrală a rachetei SLS pentru misiunea Artemis II a fost deja montată cu motoarele sale solide, ceea ce apropie misiunea de lansare.
Redirecționarea fondurilor pentru a sprijini misiunile spre Marte ar putea atrage multe critici, mai ales având în vedere conflictele de interes uriașe pentru Musk.
Oficialii SpaceX deja informează persoane din companie că resursele NASA vor fi redirecționate către încercările gigantului de explorare a planetei Marte.
În paralel, Musk și SpaceX continuă dezvoltarea Starship, o rachetă mare, destinată călătoriilor interplanetare, și se află în plin conflict cu Administrația Federală a Aviației (FAA), care reglementează siguranța zborurilor.
Musk și-a exprimat, de asemenea, dorința de a elimina Stația Spațială Internațională mai devreme decât se aștepta, lucru care a stârnit furia unor foști astronauți.
Elon Musk îl are cel mai important aliat, pe Donald Trump
Viziunea lui Musk se aliniază și cu politica fostului președinte Donald Trump, care a declarat în timpul unui discurs inaugural că administrația sa va lansa astronauți americani pentru a planta steagul american pe Marte.
Poziția sugerează că Trump și Musk împărtășesc o viziune comună pentru viitorul explorării spațiale.
Totuși, abandonarea programului Artemis într-o fază atât de avansată ar putea implica costuri extrem de mari și ar putea reprezenta un regres semnificativ pentru NASA.
Mai mult, acest pas ar risca să stârnească nemulțumiri puternice în rândul susținătorilor bipartizani ai programului lunar din Congresul SUA.