07 apr. 2025 | 07:47

Domeniile din România în care se caută cei mai mulţi angajaţi. Sectoarele cu şanse mari să îţi găseşti loc de muncă

Știri social
Domeniile din România în care se caută cei mai mulţi angajaţi. Sectoarele cu şanse mari să îţi găseşti loc de muncă
Cele mai active domenii pe piata muncii din Romania

Piaţa muncii din România este în continuă schimbare. În 2025, companiile îşi reevaluează priorităţile, iar cererea de forţă de muncă se mută dinspre birouri către domenii practice şi tehnice. Construcţiile, serviciile suport şi sănătatea sunt în topul sectoarelor care atrag cei mai mulţi angajaţi.

Serviciile suport şi construcţiile conduc topul angajărilor

În primele luni ale anului 2025, România a înregistrat un plus de peste 40.000 de angajaţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor INS, creşterile cele mai mari s-au înregistrat în sectorul serviciilor administrative şi de suport – care include outsourcingul, call-centerele şi alte activităţi externalizate.

Aproape 13.000 de locuri noi de muncă au apărut în acest domeniu, semn că România rămâne o alegere favorită pentru companiile internaţionale care îşi mută operaţiunile aici.

Construcţiile şi sectorul sănătăţii completează topul angajărilor, fiind urmate de industrii precum transporturile, producţia alimentară şi comerţul. În special posturile ”blue-collar” sunt în creştere, în timp ce joburile de birou îşi pierd din atractivitate şi număr.

Domeniile din Romania in care se cauta cei mai multi angajati

Sectoarele din România care recrutează masiv. Sursa: zf.ro

Sudorii şi instalatorii câştigă mai bine decât contabilii

O schimbare notabilă în 2025 este raportul dintre munca fizică şi cea de birou. Într-o piaţă în care automatizarea şi inteligenţa artificială înlocuiesc din ce în ce mai mult sarcinile repetitive, angajatorii resimt tot mai acut lipsa meseriaşilor. Astfel, profesiile tehnice sunt mai bine plătite decât cele administrative, conform unui raport OLX România.

De exemplu, un sudor-instalator din Bucureşti poate câştiga între 5.500 şi 7.000 de lei net pe lună, în timp ce un contabil cu experienţă atinge un salariu lunar între 3.000 şi 5.000 de lei. Tinerii din generaţia Z par tot mai deschişi către reconversii profesionale, căutând joburi care oferă stabilitate, salarii bune şi oportunităţi clare de evoluţie.

IT-ul, transportul aerian şi extracţia de petrol – în topul salariilor

Chiar dacă nu sunt cele mai ”populate” domenii, sectoarele precum IT-ul, transportul aerian sau extracţia resurselor naturale rămân cele mai bine plătite. Un angajat din IT câştigă, în medie, peste 11.500 de lei net pe lună, urmat de cei din transporturi aeriene (10.000 lei) sau extracţia petrolului (peste 9.700 lei).

La polul opus, cele mai prost plătite locuri de muncă sunt în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, HoReCa, încălţăminte, mobilă şi prelucrarea lemnului – toate cu salarii medii sub 3.700 de lei. Cu toate acestea, aceste sectoare continuă să angajeze, în special în oraşele mici sau în zonele rurale.