20 iul. 2025 | 10:14

Doi români s-au întors din Anglia pentru a-şi deschide o afacere. Au renovat o casă săsească din Saschiz şi au redescoperit plăcerea de a locui în România

Social
Share
Doi români s-au întors din Anglia pentru a-şi deschide o afacere. Au renovat o casă săsească din Saschiz şi au redescoperit plăcerea de a locui în România
FOTO: Colaj (Facebook/Tei)

În inima Transilvaniei, la doar 20 de kilometri de Sighișoara, satul Saschiz atrage tot mai mulți turiști prin farmecul său autentic. Așezat la poalele unor dealuri molcome, pe Valea Scroafei, acest loc pitoresc a intrat în atenția publicului după vizitele Regelui Charles, care s-a declarat fermecat de patrimoniul și tradițiile din zonă. Aici, într-un colț de sat parcă desprins din basme, doi români s-au întors din Anglia și au dat viață unei vechi gospodării săsești, transformând-o într-un spațiu unic numit simplu și simbolic: Tei.

Cum a luat naștere ideea

Marianne Csakli și Hadrian Morar au lucrat mai mulți ani în Anglia – ea ca și chelneriță, el ca bucătar. În timpul liber, obișnuiau să viziteze mici ceainării și cafenele de familie din satele britanice.

„Fiecare loc avea o poveste, o atmosferă caldă care ne-a inspirat și ne-a încolțit ideea de a crea ceva asemănător, dar în România”, povestește Marianne.

Întorși acasă, cei doi au ales Saschizul pentru liniștea sa și pentru apropierea de Sighișoara, orașul natal al lui Hadrian. Au cumpărat o gospodărie abandonată de peste un deceniu, cu o curte năpădită de buruieni, dar în care trona un tei bătrân chiar la poartă – simbol care avea să le dea și numele afacerii. Al doilea tei, aflat în grădină, le-a întărit convingerea că acolo era locul lor.

În 2015 au început restaurarea casei și a anexelor, păstrând structura originală, dar reinventând scopul fiecărei clădiri. Au muncit cot la cot, fără să altereze farmecul rural al locului.

Proiectul de restaurare continuă

În 2018, după trei ani de eforturi, și-au deschis porțile. Șopul vechi de lemne a devenit zonă de servire a băuturilor, fostul coteț al porcilor s-a transformat în toaletă, iar grajdul a fost reconvertit în cameră de oaspeți. În șură au amenajat un spațiu pentru biciclete și relaxare. Fiecare colț al curții Tei respiră simplitate, dar și grijă pentru detalii.

„Vrem ca Tei să fie locul unde oamenii se întâlnesc, se cunosc și pleacă prieteni. Să fie acea ceainărie în care străinii se simt ca acasă, iar localnicii revin cu plăcere. E o bucurie pentru noi să vedem oameni care revin și cer aceeași băutură descoperită întâmplător”, spune Marianne.

Pe lângă ceaiuri, siropuri naturale, cafea sau gin local, vizitatorii pot descoperi aici și povești. Povești despre trecutul satului, despre vechii tei în jurul cărora se adunau oamenii odinioară, dar și despre curajul de a lăsa în urmă confortul din străinătate pentru a construi ceva autentic acasă.

Restaurarea gospodăriei continuă. Hadrian își propune în fiecare an câte un proiect mai mare, pe care îl duce la capăt alături de doi prieteni meșteri, chemați doar atunci când timpul le permite. În tot acest proces, familia și comunitatea s-au regăsit. „Am redescoperit plăcerea de a trăi în România. Aici ne-am găsit echilibrul”, conchide Marianne.