Dispar magazinele Carrefour şi Auchan din oraşele din România? Proiectul care ar interzice aceste hipermarketuri în localităţi
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Dispar-magazinele-Carrefour-si-Auchan-din-orasele-din-Romania-Proiectul-care-ar-interzice-aceste-hipermarketuri-in-localitati.jpg)
Propunerea legislativă care vizează marile lanțuri comerciale a stârnit controverse. Deputatul AUR Gabriel Florea dorește mutarea hipermarketurilor în afara orașelor și limitarea numărului de magazine ale aceluiași brand. Inițiativa vine în contextul unor atacuri recente la adresa supermarketurilor din România.
Deputatul AUR: ”Hipermarketurile sufocă micii comercianți”
Gabriel Florea susține că marile lanțuri de magazine au monopolizat piața din România, în timp ce autoritățile nu iau măsuri pentru a regla situația.
”În toată Europa, există reguli clare: pe un anumit sector, un brand poate avea maximum două supermarketuri. La noi, însă, aceleași companii domină fiecare colț al marilor orașe, sufocând micii comercianți și producătorii locali”, afirmă parlamentarul, potrivit unui comunicat de presă.
Acesta propune limitarea spațiilor comerciale deținute de aceleași lanțuri și mutarea hipermarketurilor în afara orașelor pentru a încuraja competiția loială.
Gabriel Florea consideră că marii retaileri primesc autorizații mult mai repede decât antreprenorii locali, ceea ce creează un dezechilibru economic.
Boicotarea supermarketurilor: avantaje sau efect de bumerang?
Inițiativa deputatului AUR vine pe fondul unei campanii lansate de Călin Georgescu, care îi îndeamnă pe români să nu mai cumpere din supermarketuri pe 10 februarie, ci doar de la producători locali și din magazine de cartier. Această mișcare este susținută și de liderul AUR, George Simion, care acuză hipermarketurile de practici comerciale abuzive.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, avertizează însă că boicotul ar putea avea efecte negative asupra producătorilor români, întrucât 70% dintre produsele vândute în supermarketuri sunt procesate în România. Acesta încurajează consumatorii să sprijine economia locală, dar să caute eticheta ”produs procesat în România” în marile lanțuri comerciale.
Se vor închide hipermarketurile Carrefour și Auchan?
Deși propunerea legislativă și apelurile la boicot au atras atenția publicului, până în acest moment nu există o decizie oficială privind mutarea sau închiderea hipermarketurilor.
Retailerii internaționali nu au comentat inițiativa, însă analiștii economici consideră că o astfel de măsură ar putea afecta și consumatorii, crescând prețurile și reducând accesul la produse diversificate.
Rămâne de văzut dacă proiectul legislativ va ajunge pe masa Parlamentului și ce efecte ar putea avea asupra pieței de retail din România.