31 mart. 2025 | 16:01

Dislocarea unui iceberg uriaș din Antarctica a scos la iveală lucruri incredibile: Specii noi de ființe, adaptate unor medii vitrege de viață

ACTUALITATE
Dislocarea unui iceberg uriaș din Antarctica a scos la iveală lucruri incredibile: Specii noi de ființe, adaptate unor medii vitrege de viață
ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute

La începutul lui 2025, un iceberg de dimensiunile orașului Chicago s-a desprins din ghețarul George VI, situat pe marginea Mării Bellingshausen din Antarctica. Exact ca un „acoperiș retractabil”, desprinderea icebergului a avut ca rezultat expunerea unei zone din adâncurile marine care până atunci erau acoperite de gheață, dezvăluind un ecosistem necunoscut până acum.

Imediat după acest eveniment, cercetătorii afiliați Institutului Schmidt Ocean și ai altor universități internaționale au lansat o expediție pentru a investiga acest habitat ascuns.

specii noi antarctica

Un burete mare, un grup de anemone și alte viețuitoare sunt văzute la aproape 230 de metri adâncime într-o zonă a fundului mării care a fost acoperită de gheață până de curând. (ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute)

Descoperirile spectaculoase de pe fundul mării

Folosit pentru explorarea adâncurilor oceanice, vehiculul subacvatic SuBastian a fost trimis în adâncurile regiunii, la o adâncime de aproximativ 230 de metri, pentru a examina ecosistemul nou expus.

Rezultatele au fost uluitoare: un ecosistem plin de viață, care abundă în specii care nu au fost niciodată observate de oamenii de știință până acum.

„Am decis să schimbăm planul expediției pentru a investiga acest loc și nu ne-am așteptat să găsim un ecosistem atât de frumos și prosper”, a declarat Patricia Esquete, unul dintre șefii expediției.

Viața sub gheața Antarcticii rămăsese un mister timp de decenii, deoarece nu există multă informație despre ecosistemele de pe fundul mării din zonele acoperite de gheață.

Lipsa luminii solare și a nutrienților care cad din atmosferă face ca aceste ecosisteme să depindă exclusiv de curenții oceanici pentru a supraviețui.

Acum, descoperirile din zona icebergului recent desprins oferă cercetătorilor o oportunitate unică de a înțelege cum reușesc speciile să se adapteze și să prospere într-un astfel de mediu, scrie Science Alert.

specii noi antarctica

O tulpină de coral găsită la 1.200 de metri adâncime. (ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute)

Noi specii de ființe la orizont

Studiile inițiale sugerează că unele dintre aceste forme de viață ar putea exista de decenii sau chiar secole. De exemplu, un burete mare găsit aici poate crește doar câțiva centimetri pe an, ceea ce înseamnă că ar putea fi o specie cu vârstă considerabilă, adaptată la condițiile extreme ale Antarcticii.

Echipa de cercetători, condusă de Aleksandr Montelli, de la University College London, spune că acest studiu interdisciplinar este primul de acest tip realizat într-un mediu sub ghețar.

Adâncimea și presiunea extremă fac navigarea și cercetarea în aceste zone un proces dificil, dar cercetătorii au reușit să obțină un număr semnificativ de mostre și date pentru analize ulterioare.

În plus, expedițiile în aceste regiuni deosebit de izolate oferă ocazii rare de a descoperi noi specii, care se adaptează și proliferează rapid în condițiile favorabile ale unei zone recent descoperite.