29 ian. 2025 | 14:49

Directorul Muzeului Drents îi roagă pe hoții tezaurului dacic să returneze artefactele: ”Ajutați-ne, vă rog să le aduceți înapoi!”

News
Directorul Muzeului Drents îi roagă pe hoții tezaurului dacic să returneze artefactele: ”Ajutați-ne, vă rog să le aduceți înapoi!”
Directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, ii roaga pe hoti sa restituie artefactele furate

Ancheta privind furtul tezaurului dacic pare că bate pasul pe loc, la distanță de cinci zile de când hoții au aruncat în aer un zid al Muzeului Drents din Olanda și au furat în doar două minute Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice. Mai mult, poliția olandeză, dar și directorul muzeului fac apel la ”bunătatea” hoților și le cer să restituie tezaurul furat.

Directorul Muzeului Drents îi roagă pe hoți să returneze tezaurul dacic

Poliția olandeză a descoperit până în prezent două ciocane și o rangă, pe care hoții le-au folosit în spargerea de la Muzeul Drents, de unde au furat tezaurul dacic al României. În plus, anchetatorii spun că hoții ar fi din Olanda de Nord și au ceva incidicii că aceștia ar fi folosit o dubiță de culoare închisă pentru a se face nevăzuți.

„Am primit informații că o dubă Ford Transit de culoare închisă ar fi fost implicată în jaf. Oricine a văzut acest vehicul sau deține detalii relevante este rugat să ne contacteze. Cel mai bine ar fi ca făptașii să se predea și să returneze obiectele furate”, a declarat Mandy Groenewegen, ofițer al poliției olandeze.

Poliția a recuperat două ciocane și o rangă

Un apel similar a venit și din partea directorului Muzeului Drents. „Fac un apel către cei care dețin aceste piese: vă rog să le aduceți înapoi. Ajutați-ne! Dacă vi se pare dificil să mergeți la poliție, contactați muzeul”, a transmis Harry Tupan, subliniind că în momentul jafului nu exista pază umană în clădire.

Mai mult, directorul muzeului pare mulțumit de faptul că nu a existat un paznic, deoarece viața acestuia ar fi fost pusă în pericol! „În lumea muzeală, nu este obișnuit să avem paznici noaptea, deoarece alarmele moderne reacționează mai rapid. În plus, un gardian ar fi fost în pericol”, a explicat acesta.

Directorul Muzeului Drents, mulțumit că nu a pus în pericol viața unui paznic

Dacă în Olanda nu se obișnuiește ca muzeele să fie păzite de paznici, în România, însă, paza umană este considerată esențială pentru siguranța expozițiilor internaționale.

„Pentru marile expoziții organizate la noi – de la Victor Brauner la Brâncuși și, acum, Caravaggio – am asigurat întotdeauna pază umană 24 de ore din 24”, a explicat Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Reacții la București: demiteri și solicitări de despăgubiri

La București, jaful de la Assen a stârnit reacții la cel mai înalt nivel. Premierul Marcel Ciolacu a cerut o analiză detaliată a contractului dintre România și Muzeul Drents, solicitând „daune fără precedent” în cazul în care măsurile de securitate s-au dovedit insuficiente. Totodată, ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat demiterea directorului Muzeului Național de Istorie, care a refuzat inițial să își dea demisia.

„I-am cerut demisia de onoare. A refuzat, așa că va avea un preaviz de 15 zile”, a declarat Intotero. De cealaltă parte, directorul Muzeului Național de Istorie crede că este un țap ispășitor. „Sunt acuzat că hoții au folosit explozibil pentru a intra într-o clădire cu beton armat și cu toate dotările de securitate necesare. Evident, sunt un țap ispășitor”, a afirmat acesta Ernest Oberländer-Târnoveanu.