Deserturile ideale pentru masa de Crăciun. Află cum să faci cozonacul perfect, chiar de la un expert în bucătărie – trucuri și sfaturi cu care n-ai cum să dai greș. EXCLUSIV
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar listele de cumpărături deja prind contur. Știm cu toții că nimănui nu-i place aglomerația din magazine, mai ales în prag de sărbători. Iar dacă anul acesta te-ai decis să prepari deserturile acasă sau cauți puțină inspirație, ai ajuns exact unde trebuie. Ana Maria Doboș, cunoscută drept Anyta Cooking pentru pasionații de bucătărie, a împărtășit trei rețete delicioase, alături de trucuri sigure cu care n-ai cum să dai greș – inclusiv pentru cozonacul pe care mulți îl privesc cu teamă.
Trei rețete de desert pentru masa de Crăciun cu care n-ai cum să dai greș – mai ales că vin la pachet cu sfaturi de la expert
Ana Maria Doboș, cunoscută drept Anyta Cooking în lumea bloggerilor culinari, a împărtășit cu Playtech trei rețete delicioase pentru masa de Crăciun. Autoarea cărții „Rețete dulci” nu s-a limitat doar la ingrediente și pași de preparare, ci a adăugat și trucuri și sfaturi practice, astfel încât, fie că ești un bucătar iscusit, fie că te aventurezi anul acesta să pregătești deserturile în casă, succesul e garantat.
Prăjitura floare de colț, un desert cremos și însiropat
Prima pe listă este „Prăjitura floare de colț”, care nu doar că sună delicios, ci și arată exact așa. Cremoasă, însiropată și aromată, este perfectă chiar și pentru cei mai pretențioși membri ai familiei.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/11/Prajiutura-Floare-de-Colt.jpg)
Prăjitura floare de colț.
Sursa foto: Anyta Cooking/ arhivă personală
Astfel, pentru blatul de cacao, ingredientele necesare sunt:
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 4 linguri făină
- 2 linguri cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
Modul de preparare este și el cât se poate de simplu, explicat pas cu pas de Anyta:
„Separați gălbenușurile de albușuri. Bateți albușurile cu praful de sare și zahărul până obțineți o bezea tare. Adăugați gălbenușurile și mixați foarte puțin, doar cât să se încorporeze. Adăugați făina, cacaoa și praful de copt și omogenizați ușor.
Turnați compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (25 x 35 cm). Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de aproximativ 10 minute”.
Secretul ca blatul de cacao pentru prăjitura de Crăciun să iasă aerat și ușor, ca și cum ar fi pregătit de marii bucătari, constă în amestecarea lentă și în coacere.
„Amestecați făina și cacaoa cu o spatulă, nu cu mixerul – păstrează aerul în aluat. Nu coaceți prea mult; altfel se usucă”, a subliniat experta în bucătărie.
Următorul pas constă în coacerea blatului de bezea și cocos. Pentru acesta, avem nevoie de:
- 4 albușuri
- 6 linguri zahăr
- 120 g fulgi de cocos
„Bateți albușurile cu zahărul până obțineți o bezea tare. Adăugați fulgii de cocos și omogenizați cu mișcări circulare, de sus în jos. Scoateți blatul de cacao din cuptor și întindeți bezeaua cu cocos peste el. Introduceți din nou tava în cuptorul preîncălzit la 170°C pentru încă 10 minute”, precizează Anyta despre modul de preparare.
Atenție, ca bezeaua să fie fermă și stabilă, „albușurile trebuie să fie la temperatura camerei. Adăugați zahărul treptat, nu tot odată; obțineți o bezea netedă și lucioasă”, a subliniat Anyta.
Crema se prepară și ea din:
- 5 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 40 g amidon alimentar
- 500 ml lapte
- 1 linguriță esență de vanilie
- 200 g unt
- 200 g ananas din compot, tăiat bucățele
- 200 ml frișcă lichidă îndulcită
După ce te-ai asigurat că ai pe masă toate ingredientele, poți trece la pregătire, dar ține cont: „Crema trebuie să fie COMPLET rece înainte de a adăuga untul, altfel se taie”. Dacă totuși s-a tăiat, nu te grăbi să arunci compoziția, este de ajuns să mixezi 1-2 minute în baie de aburi și revine instant, spune Anyta.
Pașii de urmat sunt:
„Diluați amidonul cu puțin lapte rece. Puneți restul de lapte la fiert împreună cu esența de vanilie. Amestecați gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase și deschise la culoare.
Adăugați amidonul dizolvat și amestecați bine. Turnați laptele cald treptat peste amestecul de gălbenușuri, amestecând continuu. Puneți compoziția la loc pe foc mediu și amestecați până se îngroașă crema.
Transferați crema într-un bol, acoperiți cu folie alimentară direct pe suprafața cremei și lăsați la răcit. Când crema este complet rece, adăugați untul moale și mixați. Încorporați ananasul tăiat bucățele”.
Pentru sirop, care va întregi ansamblul delicios, trebuie:
- 150 ml apă
- 3 linguri zahăr
„Puneți apa într-un vas pe foc împreună cu zahărul. Când zahărul s-a topit, luați vasul de pe foc și lăsați siropul la răcit. Nu însiropați prea mult blatul; altfel riscă să devină îmbibat și greu. Un strat ușor, uniform este suficient”, a subliniat Anyta.
Asamblarea este secretul frăgezimii în cazul prăjiturii floare de colț, iar pașii, explicați de Anyta, sunt:
„Însiropați blatul cu siropul răcit. Întindeți crema uniform peste blat. Bateți cei 200 ml de frișcă și întindeți-i un strat generos peste cremă. Decorați cu ciocolată albă răzuită. Lăsați prăjitura la frigider peste noapte pentru a se așeza perfect”.
Este necesar că desertul să stea la rece minimum 8 ore, iar pentru o tăiere frumoasă, Anyta recomandă folosirea unui cuțit, lung încălzit în apă fierbinte și șters după fiecare tăiere. Astfel, vei obține „felii curate, ca la cofetărie”.
Cozonac pufos, rețeta ideală pentru Crăciun
Multe gospodine se feresc de cozonac, de teamă că nu va ieși pufos și gustos. Anyta vine însă în ajutor, dezvăluind pas cu pas tot ce trebuie să știi și câteva trucuri bine păstrate chiar și de experți, ca să obții cozonacul perfect de sărbători.
„Această rețetă, în opinia mea, este cea mai bună: cozonacii ies foarte pufoși, aromați, se rup în fâșii, nu crapă, cresc foarte bine și ies exact așa cum și-ar dori orice gospodină”, spune Anyta.
Cozonacul îți va ieși, garantat, dacă ții cont de aceste trucuri.
Sursa foto: Anyta Cooking/ arhivă personală
Prin urmare, pentru aluat, ingredientele necesare sunt:
- 1 kg făină
- 7 gălbenușuri
- Coaja de la o lămâie
- Coaja de la o portocală
- 250 g zahăr
- 300 ml lapte cald
- 50 g unt moale
- 50 ml ulei
- 45 g drojdie proaspătă
- 200 g smântână
- 1 lingură esență de vanilie
Pentru aluat, Anyta a explicat fiecare pas, incluzând sfaturile esențiale:
„Cerneți făina și pregătiți maiaua: într-un vas, puneți drojdia cu 1 linguriță de zahăr, 4 linguri de lapte călduț și 1 lingură de făină; amestecați energic și lăsați să își dubleze volumul. Dacă maiaua nu crește bine, cozonacul nu va crește. Așteptați până se dublează frumos – chiar dacă durează mai mult”, spune experta.
„După ce maiaua și-a dublat volumul, o puneți peste făină. Adăugați gălbenușurile, coaja de lămâie, coaja de portocală și laptele călduț în care ați dizolvat zahărul și pus vanilia. Adăugați smântâna, untul și uleiul, apoi frământați aproximativ 20 de minute.
Cozonacul iubește frământatul lung. Dacă îl frămânți bine: se rupe în fâșii, nu se lasă și nu se sfărâmă. Untul și uleiul se pun la final, altfel opresc creșterea”, continuă Anyta.
Dospirea poate face diferența:
„Lăsați aluatul la dospit timp de 1 oră într-un loc cald, ferit de curent: „Acoperiți vasul cu folie sau prosop gros. Ideal este să dospească într-o cameră caldă, fără curent. Temperatura ideală: 27–30°C. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei: ouă, smântână, unt, lapte. Așa crește perfect aluatul și devine super pufos. Făina să fie cât mai uscată și caldă, nu rece din cămară – o poți băga 5 minute lângă cuptorul cald (stins)”.
Pentru cremă, ingredientele sunt:
- 5 albușuri
- 400 g nucă măcinată
- 150 g zahăr
- 2 linguri cacao
- 1 lingură esență de rom
- 250 g rahat
„Bateți bine albușurile cu zahărul până devin o bezea. Adăugați nuca, romul și cacaoa, omogenizând cu mișcări ușoare. Nu puneți umplutura fierbinte! Altfel oprește creșterea aluatului.
Împărțiți aluatul în patru părți egale, îl întindeți cu sucitorul, puneți crema și rahatul, apoi împletiți cozonacul și îl mai lăsați să crească în tăvi aproximativ 20 de minute. Cu cât îl împletești mai lejer, cu atât va crește mai frumos.
Înainte de coacere, ungeți cozonacii cu gălbenuș de ou, presărați zahăr granulat și câteva nuci. Coaceți tăvile timp de 1 oră, la 170°C, cu ventilație. Dacă observați că se înnegrește deasupra, puneți hârtie de copt peste cozonaci.
Preîncălziți mereu cuptorul. Coacere lentă la foc mic–mediu. Nu deschideți ușa primele 30 de minute. Testul de coacere: bagă o scobitoare groasă; trebuie să iasă uscată, fără cocă”, este modul de preparare al cozonacului perfect pentru Crăciun.
Prăjitura cu foi de cacao și cremă de vanilie, ultimul desert recomandat de Anyta Cooking pentru masa de Cărciun
Ultimul desert recomandat de Anyta Cooking pentru masa de Crăciun este prăjitura cu foi de cacao, cremă fină de vanilie și biscuiți înmuiați, un deliciu care te va împiedica, cu siguranță, să te oprești la o porție.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/11/Prajitura-cu-foi-cacao-si-crema-de-vanilie-POZA1-scaled.jpg)
Prăjitura cu foi și crema de vanilie.
Sursa foto: Anyta Cooking/ arhivă personală
Ingredientele necesare pentru foi sunt:
- 1 ou
- 3 linguri miere
- 150 g zahăr
- 2 linguri lapte
- 1/2 plic praf de copt
- 50 g unt
- 2 linguri cacao
- 350 g făină
- 100 g biscuiți simpli
- 1 pahar de lapte pentru înmuiat biscuiții
„Puneți toate ingredientele, mai puțin făina, praful de copt și lingurile de cacao, într-o oală și gătiți la foc mediu. Amestecați continuu timp de 2 minute, până când compoziția devine cremoasă. Luați oala de pe foc și adăugați făina, praful de copt și cele 2 linguri de cacao, apoi amestecați până obțineți un aluat. Împărțiți aluatul în trei părți egale și întindeți foi de dimensiunea tăvii de copt (23×33 cm). Coaceți la 170°C, aproximativ 10 minute.”, explică Anyta.
Pentru foi perfecte, nu tari, nu uscate, ține de cont de câteva trucuri:
„Nu frământați excesiv aluatul, doar cât să se omogenizeze. Întindeți foile la aceeași grosime, ca să se coacă uniform. Dacă foile par puțin tari după coacere, nu vă faceți griji — se vor înmuia perfect de la cremă”.
Pentru crema de vanilie îți trebuie:
- 6 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 500 ml lapte
- 40 g amidon
- 2 linguri esență de vanilie
- 300 g unt la temperatura camerei (adăugat doar când crema este complet rece)
„Diluați amidonul cu puțin lapte rece și puneți restul de lapte la fiert, împreună cu esența de vanilie. Amestecați gălbenușurile cu zahărul până obțineți o compoziție cremoasă și deschisă la culoare. Adăugați amidonul dizolvat și amestecați bine.
Turnați laptele călduț peste amestecul de gălbenușuri, amestecând neîncetat. Puneți oala pe foc mediu și continuați să amestecați până când crema se îngroașă. Lăsați crema să se răcească complet, apoi încorporați untul și mixați bine. Dați crema la frigider cel puțin o oră”, spune Anyta.
Crema are și ea secretele sale, este nevoie de răbdare pentru a evita formarea cocoloașelor. Însă, dacă tot își fac apariția. Există soluții:
„Amestecați continuu la foc mediu, cu un tel, ca să nu apară cocoloașe. Dacă totuși apar cocoloașe, treceți crema fierbinte printr-o sită fină — va ieși mătăsoasă. Nu adăugați untul până când crema nu este complet rece”, ne-a spus Anyta.
Glazura de ciocolată conferă prăjiturii un aspect aparte, iar pentru aceasta este nevoie de:
- 75 g ciocolată
- 50 ml smântână pentru frișcă
- 10 g unt
„Puneți toate ingredientele într-un bol și dați la microunde aproximativ 1 minut, apoi amestecați energic. Turnați glazura când este călduță, nu fierbinte”, precizează Anyta.
„Amestecați-o foarte bine după ce o scoateți din microunde. Turnați glazura călduță, nu fierbinte, ca să nu se scurgă excesiv pe margini”, subliniază Anyta, astfel încât glazura să fie lucioasă.
Asamblarea prăjiturii este ultimul pas, și, deși pare simplu, este nevoie și aici să ții cont de câteva aspecte. E important că biscuiții să nu fie cu cremă, și să nu fie înmuiați mai mult de o secundă. Pentru ca foile și crema să se fixeze bine, este nevoie să fie păstrată la rece. A doua zi, este chiar mai bună decât în ziua preparării. Tăierea se face, de asemenea, cu un cuțit încălzit în prealabil în apă fierbinte,
„Așezați prima foaie și ungeți-o cu cremă. Puneți a doua foaie și încă un strat de cremă. Înmuiați biscuiții în lapte doar o secundă și așezați-i peste cremă. Adăugați restul de cremă, apoi ultima foaie. Glazurați prăjitura și decorați după gust. Lăsați la frigider minimum 8 ore, ideal peste noapte, pentru ca foile să se înmoaie perfect și crema să se fixeze frumos”, a explicat Anyta.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/11/Cozonac-POZA3-scaled.jpg)