Descoperire bizară la un talcioc din Iași: vestigii dacice vândute cu câțiva lei
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/vestigii-dacice.jpg)
O întâmplare bizară a avut loc într-un talcioc din Iași, unde o femeie vindea artefacte arheologice vechi de peste 2.000 de ani la prețuri modice, între 3 și 5 lei bucata. Polițiștii locali au intervenit și au descoperit zeci de astfel de obiecte, despre care se crede că provin din zona Băiceni, comuna Cucuteni, un sit arheologic cunoscut pentru vestigiile sale dacice.
Incidentul a avut loc duminică dimineață, când un polițist local aflat în misiune la talcioc a observat o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani care avea expuse spre vânzare mai multe fragmente de granit, marmură și ceramică. Ceea ce a atras atenția polițistului a fost faptul că fiecare dintre aceste bucăți avea o inscripție făcută de mână, similară cu etichetele folosite pentru exponatele din muzee, scriu Stirile ProTV.
Femeia a declarat că a obținut artefactele de la o persoană la care lucrase ca menajeră și că nu era conștientă de valoarea lor reală. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit 38 de astfel de obiecte, dintre care unele păstrate într-o husă pentru piese auto.
Anchetă pentru stabilirea provenienței obiectelor
După ce polițistul a constatat situația suspectă, femeia a fost condusă la Secția 6 Poliție pentru audieri și continuarea investigațiilor. Autoritățile suspectează că artefactele ar putea proveni dintr-un muzeu, o colecție privată sau chiar dintr-un sit arheologic exploatat ilegal.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/vestigii-dacice-1-800x450.jpg)
Vestigiile dacice gasite la femeia din Iași Sursa foto: Gândul
Directorul general al Poliției Locale Iași, Liviu Zanfirescu, a declarat că ancheta va fi preluată, cel mai probabil, de Serviciul Investigații Criminale din cadrul IPJ Iași. Acesta a subliniat gravitatea situației, menționând că astfel de vestigii nu au ce căuta la vânzare într-un târg obișnuit.
„Este inacceptabil ca obiecte cu o astfel de valoare istorică să fie comercializate la întâmplare, mai ales că nu este clar de unde provin. Dacă sunt într-adevăr autentice, ne aflăm în fața unei probleme serioase legate de traficul de bunuri culturale”, a precizat Zanfirescu.
Traficul ilegal de artefacte, o problemă tot maides întâlnită
Vânzarea ilegală a artefactelor istorice este o problemă din ce în ce mai frecventă în România, în special în regiunile bogate în vestigii dacice și romane. În ultimii ani, poliția a descoperit mai multe rețele care comercializau obiecte arheologice pe internet sau în târguri, fără documente care să ateste proveniența legală.
Situri precum Băiceni-Cucuteni sunt deseori ținta căutătorilor de comori, care folosesc detectoare de metale pentru a găsi artefacte valoroase. Deși utilizarea detectoarelor de metale în astfel de zone este strict reglementată, multe piese ajung pe piața neagră și se pierd pentru patrimoniul cultural al României.
În cazul descoperirii de la Iași, autoritățile urmează să stabilească dacă obiectele sunt autentice și dacă au fost sustrase ilegal dintr-un sit arheologic sau dintr-o colecție privată. Cert este că astfel de incidente demonstrează necesitatea unor măsuri mai stricte pentru protejarea patrimoniului istoric al țării.