02 apr. 2025 | 08:55

Decizia ciudată pentru a crește încrederea în mașinile electrice. Ce ai putea găsi în autoturism

ACTUALITATE
Decizia ciudată pentru a crește încrederea în mașinile electrice. Ce ai putea găsi în autoturism
Advantage Ford

Ford a depus un brevet pentru un schimbător de viteze artificial, conceput pentru a reproduce senzația unui schimbător manual clasic în mașini electrice.

Sistemul cu pricina utilizează efectiv motoare pentru a imita senzațiile tactile ale unei cutii de viteze cu model H, oferind, astfel, șoferilor o experiență de condus mai captivantă.

Interesul pentru astfel de inovații nu este, de altfel, nou în industrie. Toyota lucrează la un sistem similar încă din 2022, iar Hyundai a introdus o replică a unei transmisii cu dublu ambreiaj în modelul Ioniq 5 N.

Brevetul Ford, depus inițial în septembrie 2023 și publicat pe 20 martie 2025, confirmă intenția companiei de a explora această direcție, scrie CarScoop.

Cum funcționează schimbătorul artificial pe mașina electrică

Documentația brevetului descrie un mecanism alcătuit din mai multe actuatoare, ghidaje verticale și motoare care simulează schimbarea treptelor de viteză.

Această tehnologie ar putea fi configurată pentru a imita orice tip de cutie de viteze manuală, indiferent de numărul de rapoarte.

De asemenea, sistemul ar putea permite inclusiv schimbarea secvențială, prin acționarea unei singure manete pentru treceri în sus sau în jos.

Un element important al acestui sistem este feedback-ul haptic, menit să creeze o interacțiune mai autentică între șofer și vehicul. Ford recunoaște că mașinile electrice nu oferă aceeași senzație mecanică pe care o au mașinile cu motoare cu combustie internă, ceea ce poate reduce plăcerea condusului pentru unii pasionați.

Va ajunge, oare, acest sistem în producție?

Deși Ford a brevetat acest concept, nu există nicio garanție că schimbătorul manual artificial va fi introdus pe modele de serie.

Implementarea unui astfel de sistem ar avea sens doar pentru mașinile electrice cu orientare sportivă, cum ar fi un viitor Mustang electric sau un hot hatch cu performanțe ridicate. În schimb, este puțin probabil ca un SUV electric precum Ford Explorer să beneficieze de această tehnologie.

Momentan, ideea rămâne un experiment interesant, dar neconfirmat pentru producția de serie. Totuși, dacă cererea din partea pasionaților de condus va fi suficient de mare, Ford ar putea decide să transforme acest concept într-o caracteristică reală a viitoarelor sale modele electrice. Rămâne de văzut cum și, mai ales dacă, se va merge pe o asemenea idee care, deși poate părea artificială, ar putea funcționa.