24 ian. 2025 | 15:46

De ce erau românii mai supli si atletici pe vremea lui Ceaușescu. Explicațiile unui medic specialist care spulberă misterul

Știri social
De ce erau românii mai supli si atletici pe vremea lui Ceaușescu. Explicațiile unui medic specialist care spulberă misterul
Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, în cadrul unei manifestații de susținere organizate de Partidul Comunist Român, alături de dansatori în costume tradiționale. (Foto: Gamma-Rapho/ Getty Images)

Fotografiile de pe litoralul românesc din perioada comunistă au devenit un subiect de discuție pe internet. Ce atrage atenția? În majoritatea acelor imagini, oamenii par mult mai supli, normoponderali, iar cazurile de obezitate sunt extrem de rare. Această observație ridică întrebarea: de ce erau românii mai atletici în acea perioadă comparativ cu situația din prezent?

Motivul pentru care românii erau mai slabi în trecut

Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog și nutriționist, a explicat recent, pentru Monitorulcj.ro, factorii care au contribuit la această diferență. Concluzia sa subliniază faptul că stilul de viață și obiceiurile alimentare din perioada comunistă erau, din multe puncte de vedere, mai sănătoase decât cele din zilele noastre.

Unul dintre principalele motive pentru care românii erau mai supli pe vremea lui Nicolae Ceaușescu este legat de alimentele consumate. În acea perioadă, fast-food-ul nu exista, iar alimentele procesate, pline de aditivi și conservanți, erau mult mai puțin răspândite decât acum. Dr. Copcea afirmă că oamenii mâncau mult mai multe produse proaspete, gătite acasă, iar consumul de alimente congelate sau ambalate era rar și bine controlat.

„Fructele și legumele aveau un alt gust, mai puternic, ceea ce denotă o calitate mai bună. Cu siguranță, E-urile erau mai puține, iar consumul de alimente proaspete era predominant. În plus, mesele erau gătite acasă, în familie, iar mâncarea nu era o preocupare centrală, mai ales pentru copii”, explică medicul.

Mai multă mișcare și mai puține tentații

Un alt aspect care contribuia la menținerea unei greutăți normale era activitatea fizică. Pe vremea lui Ceaușescu, copiii petreceau mult timp afară, alergând, jucându-se și interacționând cu alți copii. Accesul limitat la tehnologie și la divertismentul modern, precum televiziunea sau jocurile video, încuraja o viață mai activă.

„Eu am fost copil pe vremea lui Ceaușescu și îmi amintesc că eram mai mereu afară, în aer liber, alături de copiii din blocurile vecine. Socializarea era un factor important, iar acest lucru este asociat în cercetări cu o viață mai lungă și mai sănătoasă”, adaugă Dr. Copcea.

Un alt factor crucial era accesul limitat la alimente. În perioada comunistă, oamenii erau adesea nevoiți să stea la cozi pentru lapte, pâine sau alte produse alimentare de bază. Deși acest lucru reprezenta o constrângere, avea și un efect pozitiv indirect: porțiile erau mai mici, iar excesele alimentare erau rare.

„Mâncam mai puțin, eram mai puțin stresați și ne concentram mai mult pe mesele gătite în familie, care erau și economice. Acest stil de viață contribuia la menținerea unei greutăți normale, chiar dacă era mai degrabă o situație impusă de circumstanțe”, spune specialistul.

Dr. Adrian Copcea este de părere că, deși multe dintre condițiile de viață de atunci erau dificile, acestea au contribuit, involuntar, la menținerea unei sănătăți mai bune. Stilul de viață mai activ, alimentele mai puțin procesate și mesele regulate gătite acasă sunt elemente pe care oamenii le pot reintroduce în viața lor pentru a combate obezitatea și problemele de sănătate asociate.

„Eră o viață mai simplă, dar mai sănătoasă, cel puțin din perspectiva alimentației și a stilului de viață activ. Putem învăța din trecut și să adaptăm aceste obiceiuri la prezent, pentru a ne bucura de o sănătate mai bună”, concluzionează specialistul.