16 mai 2025 | 13:42

De ce ar fi fost scoasă România din Visa Waiver. Anularea alegerilor din 2024, luată în calcul de echipa lui Donald Trump

Știri social
De ce ar fi fost scoasă România din Visa Waiver. Anularea alegerilor din 2024, luată în calcul de echipa lui Donald Trump

Excluderea României din programul Visa Waiver, anunțată oficial de autoritățile americane în martie 2025, pare să fi fost influențată nu doar de motive tehnice sau de securitate, ci și de considerente politice, potrivit unei note interne a Consiliului Național de Securitate (NSC), obținută recent de jurnalistul Daniel Lippman, de la Politico.

Motivul eliminării României din programul Visa Waiver

Conform documentului, anularea controversată a alegerilor generale din noiembrie 2024, în România, a reprezentat un element-cheie în decizia administrației Trump de a bloca accesul țării noastre în programul de scutire de vize. În nota internă se arată că Statele Unite au reevaluat poziția României în contextul „abaterilor de la standardele democratice” și că, în ciuda progreselor tehnice și a cooperării în domeniul securității, anumite derapaje politice au ridicat semne de întrebare serioase.

„Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, pe care nu era clar dacă România le îndeplinea în realitate atunci când administrația Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile. În mod separat, suntem îngrijorați de acțiunile antidemocratice din Europa”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Politico.

Decizia de a exclude România a fost luată în cadrul unei reuniuni a comitetului de coordonare a politicilor din cadrul NSC, desfășurată pe 14 martie 2025. Deși ambasada SUA de la București și-a exprimat îngrijorarea că această măsură ar putea afecta imaginea Washingtonului în România și în regiune, comitetul condus de Andrew Peek, responsabil pentru Europa și Eurasia, a susținut că integritatea proceselor democratice trebuie să rămână o condiție esențială.

În special, anularea alegerilor din 2024 și interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu – politicianul de extremă dreaptă care câștigase scrutinul anterior – au atras critici dure din partea administrației Trump și a unor membri influenți ai Congresului, precum vicepreședintele JD Vance. Conform notei NSC, aceste evenimente au fost interpretate ca o folosire selectivă a legii împotriva unor idei politice incomode.

„Avem îngrijorări cu privire la acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv utilizarea legii împotriva anumitor puncte de vedere”, a subliniat un alt oficial din administrația americană.

Oficialii români: țara noastră îndeplinea toate condițiile

Cu toate acestea, autoritățile române resping legătura între criteriile democratice și decizia de excludere din Visa Waiver. Ambasada României în SUA a transmis, printr-un purtător de cuvânt, că „astfel de considerente privind normele democratice nu fac parte din dialogul nostru cu oficialii americani” și a subliniat că, potrivit evaluărilor tehnice anterioare, România îndeplinea toate condițiile necesare pentru a fi admisă în program.

„România își reafirmă disponibilitatea deplină de a purta discuții cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiați, cu privire la modalitățile de soluționare a acestei probleme în viitor”, se mai arată în declarație.

În ceea ce privește interzicerea candidaturii lui Georgescu, partea română precizează că aceasta a fost o decizie a unei autorități independente și nu a fost dictată politic de guvern.