27 mart. 2025 | 20:39

Datele private ale oficialilor lui Trump – inclusiv parole, numere și adrese de email – au ajuns online, dezvăluie Der Spiegel

TEHNOLOGIE
Datele private ale oficialilor lui Trump – inclusiv parole, numere și adrese de email – au ajuns online, dezvăluie Der Spiegel
Parolele și datele personale ale oficialilor lui Trump, expuse online. (Foto: Playtech)

Informații extrem de sensibile care aparțin unor membri de rang înalt ai administrației Trump au ajuns pe internet, potrivit unei anchete publicate miercuri de revista germană Der Spiegel. Scandalul, deja supranumit „Signal Leak”, vine în contextul unor dezvăluiri stânjenitoare privind utilizarea aplicației criptate Signal pentru planificarea unor lovituri aeriene în Yemen, de către un grup restrâns de oficiali americani.

Informații personale, accesibile oricui

Potrivit investigației Der Spiegel, datele personale ale consilierului pentru securitate națională Mike Waltz, secretarului apărării Pete Hegseth și directoarei serviciilor de informații Tulsi Gabbard pot fi găsite cu ușurință pe internet, prin intermediul unor servicii comerciale de căutare a datelor sau în urma unor breșe de securitate din baze de date compromise anterior, scrie The Guardian.

Printre datele expuse se numără numere de telefon, adrese de email – multe dintre ele actuale – dar și parole, unele încă active la momentul investigației. În cazul lui Pete Hegseth, jurnaliștii au descoperit adresa de email asociată cu peste 20 de scurgeri de date și chiar parola corespunzătoare, valabilă în urmă cu doar câteva zile.

Un scandal cu ramificații internaționale

Der Spiegel sugerează că breșa de date nu este doar o chestiune de intimitate, ci un risc major pentru securitatea națională a SUA. Oficialii au folosit aplicația Signal pentru a discuta, într-un grup restrâns, detalii despre planurile de atac asupra pozițiilor rebelilor Houthi din Yemen. Printre participanții la conversație s-au numărat vicepreședintele JD Vance, secretarul de stat Marco Rubio, Hegseth și Waltz.

Potrivit surselor citate, Waltz ar fi inclus din greșeală în acel chat un jurnalist – Jeffrey Goldberg de la The Atlantic – care a publicat ulterior pasaje din conversație. Această scăpare a atras critici dure din ambele tabere politice, iar presa americană vorbește deja despre o criză de încredere în interiorul administrației Trump.

Conturi expuse și posibile interceptări

Der Spiegel mai notează că datele compromise erau folosite pe platforme precum LinkedIn, Instagram, Dropbox sau aplicații de localizare. Numărul de telefon al lui Hegseth a fost identificat ca fiind asociat unui cont WhatsApp recent șters. La rândul lor, Gabbard și Waltz aveau conturi active pe WhatsApp și Signal, ceea ce, potrivit experților citați, i-ar fi putut face vulnerabili la instalarea de spyware.

Deși Consiliul Național de Securitate a precizat că parolele și conturile menționate fuseseră schimbate din 2019, ancheta Der Spiegel arată că o parte din datele expuse par a fi actualizate recent.

Mai grav, există suspiciuni că agenți străini ar fi putut intercepta discuțiile din chatul Signal referitor la atacurile din 15 martie asupra Yemenului.

Trump: „O vânătoare de vrăjitoare”

Președintele Donald Trump a intervenit miercuri seară în apărarea lui Hegseth, declarând că „nu a avut nicio legătură cu această poveste” și numind scandalul o „vânătoare de vrăjitoare”. Deocamdată, niciunul dintre cei trei oficiali implicați nu a răspuns solicitărilor de comentarii din partea presei germane.

Într-un climat tensionat, marcat de atacuri la adresa presei și de o retorică tot mai agresivă a liderului de la Casa Albă, acest nou scandal ridică semne serioase de întrebare privind securitatea digitală și transparența decizională în cel mai puternic executiv din lume.

Află ce alte informații ar mai putea ieși la iveală în acest caz fără precedent.