Cum îi afectează pe români deciziile lui Trump și Musk. Președintele BVB, semnal pozitiv pentru companiile românești
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/trump-musk.jpg)
Cum îi afectează pe români deciziile lui Donald Trump și Elon Musk? Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a făcut o radiografie a situației din prezent, punctând ce schimbări ar putea să apară în viitorul deloc îndepărtat, în contextul instalării administrației Trump la Casa Albă.
Ce efecte ar putea avea în România deciziile lui Trump și Musk
Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a vorbit despre efectele pe care deciziile lui Donald Trump și Elon Musk le-ar putea avea, mai ales în România. Acesta a punctat că ne „îndreptăm spre o lume mai protecționistă, mai puțin globală”. Sunt așteptate schimbări la nivel economic, iar microeconomic, „companiile care operează la nivel global vor avea de suferit”.
„E o piață mai volatilă, o lume incertă. (…) Ne îndreptăm spre o lume mai protecționistă, mai puțin globală. Va avea impact și la nivel economic, iar microeconomic, companiile care operează la nivel global vor avea de suferit.
Investitorii încearcă să evalueze impactul acestor decizii (n.r. Trump și Musk), ar trebui să aibă un impact pozitiv la nivel local, mai puțin pozitiv la nivel global, aici vom intra într-o perioadă de ajustare, acum investitorii evaluează aceste măsuri și impactul lor. Indicii americani au scăzut cu 8-10 % în ultima lună, dar pe termen lung, evoluția rămâne pozitivă. Indicele german a avut o evoluție pozitivă și a fost decuplat în ultima vreme de acest impact global și american”, a explicat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, într-o intervenție la Digi 24.
Cum îi afectează pe români deciziile lui Trump și Musk? Președintele BVB a subliniat că economia României și companiile românești nu sunt globale:
„În România, aș spune două lucruri: economia României și companiile românești nu sunt globale, ar trebui să ne favorizeze contextul, dacă vedem structura export import, suntem legați de UE, peste 80% din exporturi merg spre UE, de asta trebuie să ținem cont”, a completat specialistul.