Cum arată fabricile auto din viitor, startul a fost dat de chinezi. Roboții umanoizi, capabili să colaboreze între ei: Nu se ceartă, nu se bârfesc
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/roboti-in-fabrica-china.jpg)
La fabrica inteligentă 5G Zeekr a producătorului auto chinez Geely, situată în orașul Ningbo, provincia Zhejiang, a avut loc o premieră în domeniul producției auto.
Zeci de roboți umanoizi avansați lucrează în echipă pentru a îndeplini sarcini complexe, cum ar fi sortarea materialelor, transportul cutiilor și asamblarea componentelor fragile ale mașinilor.
Colaborarea între roboți marchează începutul unei noi ere în integrarea tehnologiei avansate în fabricile auto.
Acești roboți umanoizi, denumiți Walker S1, sunt dezvoltați de compania tehnologică UBTECH din Shenzhen.
Este, practic, pentru prima dată când mai mulți roboți au fost instruiți să lucreze împreună în cadrul unei fabrici industriale reale.
Sistemul folosit de acești roboți, denumit „rețea cerebrală”, le permite să colaboreze eficient, transformându-i din lucrători individuali într-o echipă sincronizată, anunță China Xinhua News, pe Facebook.
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/roboti-in-fabrica-in-china.jpg)
Foto: China Xinhua News
Tehnologia care susține colaborarea roboților
Potrivit lui Jiao Jichao, vicepreședintele UBTECH, acest sistem utilizează un „super-creier” care coordonează deciziile și „mini-creiere” care gestionează acțiunile în timp real ale fiecărui robot.
Super-creierul se bazează pe inteligența artificială pentru a analiza datele și a aloca sarcinile, în timp ce mini-creierele permit fiecărui robot să perceapă mediul înconjurător, să ajusteze forța de prindere a componentelor fragile și să comunice actualizările în timp real cu colegii de echipă.
Prin acest sistem, roboții sunt capabili să urmărească componentele din diverse zone ale fabricii, să cartografieze spațiile de lucru și să manipuleze materiale sensibile, cum ar fi foliile, fără a le deteriora.
De asemenea, ei învață constant din datele colectate în timpul sarcinilor, generând „sute de milioane” de puncte de date care sunt stocate într-o bază de cunoștințe.
Concret, informațiile îi ajută pe roboți să își îmbunătățească rapid abilitățile și să îndeplinească diverse roluri pe linia de asamblare.
Roboții umanoizi devin standard în industrie
UBTECH a încheiat deja parteneriate cu producători auto importanți, precum BYD și BAIC, dar și cu gigantul din domeniul logisticii, SF Express.
Scopul este de a extinde aplicațiile seriei Walker S în diverse industrii. Potrivit lui Jiao, compania intenționează să colaboreze cu mai multe fabrici și să promoveze instruirea colaborativă a roboților în scopul de a îmbunătăți eficiența și de a extinde utilizarea acestora în mediile industriale.
Inovația tehnologică deschide, așadar, noi posibilități pentru producția auto și alte sectoare, iar colaborarea dintre roboți ar putea deveni un element esențial în viitorul industriei globale.