24 mart. 2025 | 19:46

Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidenţiale din 2025. Ce apare pe prima pagină

News
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidenţiale din 2025. Ce apare pe prima pagină

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, luni, macheta oficială a buletinului de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025. Totodată, sâmbătă, prin tragere la sorți, s-a decis ordinea celor 11 candidați care vor apărea pe buletinul de vot.

Ce va apărea pe prima pagină a buletinului de vot

Pentru alegătorii din România, prima pagină a documentului va conține inscripția „Buletin de vot pentru alegerea președintelui României”, în timp ce pentru cei din Diaspora se va menționa „Buletin de vot utilizat în străinătate pentru alegerea președintelui României”.

Citește și: BEC a anunțat ordinea de pe buletinul de vot: lista candidaților la alegerile prezidențiale 2025

În cazul celor care votează prin corespondență, va apărea textul „Buletin de vot prin corespondență pentru alegerea președintelui României”. De asemenea, buletinul va include specificația „Turul I” și data scrutinului, 4 mai 2025.

Documentul va avea un total de patru pagini. Pe cele două pagini din interior vor fi trecuți cei 11 candidați, în ordinea trasă la sorți de către BEC. Fiecare candidat va fi afișat cu numele său, sigla partidului (dacă este susținut de o formațiune politică) sau mențiunea „candidat independent”, în cazul celor fără apartenență politică.

Pe ultima pagină a buletinului de vot va fi aplicată ștampila de control a secției de votare, element esențial pentru validarea documentului.

Citește și: Ce trebuie să facă românii cărora le expiră buletinul în preajma alegerilor prezidențiale. Soluția, explicată de autorități pas cu pas

Cum se organizează alegerile prezidențiale în România

Alegerile prezidențiale din România sunt organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și supravegheate de Biroul Electoral Central (BEC). Scrutinul este organizat în două tururi, dacă niciun candidat nu obține peste 50% din voturile valabil exprimate în primul tur.

În 2025, primul tur al alegerilor va avea loc pe 4 mai, iar al doilea tur, dacă va fi necesar, se va desfășura pe 18 mai. În turul doi ajung primii doi candidați cu cele mai multe voturi din primul tur, iar cel care obține majoritatea voturilor este declarat președintele României.

Citește și: Cât de precise sunt sondajele AtlasIntel, agenția care anunță că suveraniștii ar putea câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Iată datele oficiale privind măsurătorile

Votul are loc atât pe teritoriul României, cât și în Diaspora, unde se organizează secții speciale pentru cetățenii români din străinătate. Alegătorii au la dispoziție mai multe metode pentru a-și exprima opțiunea electorală:

  • Votul la secția de votare, în ziua alegerilor, pe baza unui document de identitate valabil;
  • Votul prin corespondență, pentru românii din străinătate care se înscriu în prealabil în registrul electoral;
  • Votul pe liste suplimentare, pentru cei care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua scrutinului.

Autoritățile electorale implementează măsuri stricte pentru prevenirea fraudei electorale, inclusiv utilizarea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV), care semnalează tentativele de vot multiplu.