Corpul uman emite o lumină vizibilă care dispare la moarte – Fenomenul bizar din spate
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/lumina-corp-uman-moarte.jpg)
Cercetători canadieni au detectat emisii slabe de lumină vizibilă produse de celule vii, care încetează brusc după deces.
Un nou studiu condus de fizicieni de la Universitatea din Calgary și Consiliul Național de Cercetare al Canadei susține că organismele vii, inclusiv oamenii, ar putea emite o lumină extrem de slabă, vizibilă, care dispare în momentul morții, scrie Science Alert.
Descoperirea a fost publicată în The Journal of Physical Chemistry Letters și se bazează pe experimente făcute pe șoareci și frunze de plante.
Fenomenul poartă numele de emisii ultrafine de fotoni
Fenomenul, cunoscut sub numele de emisii ultrafine de fotoni (ultraweak photon emission – UPE), a fost studiat anterior în fragmente de țesuturi și culturi celulare.
Acum, însă, cercetătorii au reușit să observe aceste emisii la nivelul întregului corp. Au utilizat camere speciale (charge-coupled device – CCD) pentru a captura fotonii emiși de patru șoareci vii, apoi i-au monitorizat și după deces, menținând temperatura constantă pentru a exclude căldura ca factor.
Ce au descoperit oamenii de știință
Rezultatele au arătat o scădere bruscă a numărului de fotoni după moarte. În paralel, echipa a aplicat aceleași metode pe frunze de Arabidopsis thaliana și Heptapleurum arboricola, observând că zonele rănite ale plantelor emiteau mai multă lumină decât cele sănătoase.
Emisiile par să fie legate de stresul celular și de producerea de specii reactive de oxigen, molecule instabile generate în situații de stres, precum lipsa nutrienților sau expunerea la toxine.
Practic, moleculele pot declanșa reacții chimice în lipide și proteine, ducând la eliberarea de fotoni. Potrivit cercetătorilor, acest tip de lumină este mult prea slab pentru a fi perceput cu ochiul liber, însă poate fi măsurat cu echipamente foarte sensibile.
Deși ideea că organismul uman „strălucește” ar putea părea apropiată de concepte pseudostiințifice, autorii subliniază că cercetarea lor are baze fizico-chimice solide și potențial aplicativ real.
Monitorizarea emisiei de UPE ar putea deveni un instrument non-invaziv pentru evaluarea stării de sănătate, detectarea stresului celular sau chiar diagnosticul precoce al unor afecțiuni.
„Descoperirea oferă o nouă perspectivă asupra modului în care putem măsura vitalitatea biologică”, afirmă autorul principal al studiului, Vahid Salari.
Fără dar și poate, studiul deschide astfel o direcție inedită în biologie și medicină, în care „strălucirea vieții” ar putea deveni o unitate de măsură concretă.