08 mai 2025 | 20:55

„Habemus Papam”! Robert F. Prevost este primul papă american. Conclavul l-a ales în mai puţin de două zile. Reacţia lui Donald Trump UPDATE

News
„Habemus Papam”! Robert F. Prevost este primul papă american. Conclavul l-a ales în mai puţin de două zile. Reacţia lui Donald Trump UPDATE
Joi, la ora 12:00, un nou fum negru s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine

UPDATE joi, 8 MAI 2025, ORA 21:20. Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen îl salută, pe X, pe Papa Leon al XIV-lea pentru alegerea la conducerea Bisericii Catolice.

”Îi dorim ca pontificatul să-i fie ghidat de înţelepciune şi putere la conducerea comunităţii catolice şi să inspire lumea prin angajamentul său faţă de pace şi dialog”.

”Fie ca ponficatul său să contrinuie la consolidarea dialogului şi apărării drepturilor omului într-o lume care are nevoie de speranţă şi de unitate”, a scris premierul spaniol, socialistul Pedro Sánchez, pe X la câteva minute după alegerea noului Suveran Pontif.

”Prin funcţia dumeavoastră, daţi speranţă şi orientare milioanelor de credincioşi din lume în aceste vremuri grele”, a declarat si noul cancelar german Friedrich Merz.

UPDATE joi, 8 MAI 2025, ORA 20:50. Președintele Donald Trump a salutat alegerea noului papă pe platformă să de socializare. Este primul papă american din istorie.

„Felicitări cardinalului Robert Francis Prevost, care tocmai a fost numit Papă. Este o asemenea onoare să realizăm că este primul Papă american. Ce emoție și ce mare onoare pentru țara noastră. Aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu Papa Leon al XIV-lea. Va fi un moment foarte semnificativ!”.

UPDATE joi, 8 MAI 2025, ORA 20:45.Primele cuvinte rostite ca papă:

„Pace vouă tuturor. Frați și surori preaiubiți, acesta este primul salut al lui Hristos înviat. Aș dori să ofer un salut de pace care să ajungă la familiile voastre, la voi toți, oriunde v-ați afla. Pace vouă! Răul nu va învinge.

Dumnezeu vă iubeşte pe toţi, iar răul nu va învinge. Suntem toţi în mâna lui Dumnezeu. Trebuie să fim uniţi, mână în mână, cu Dumnezeu, să nu ne fie frică. Trebuie să mergem înainte. Cristos ne-a precedat, lumea are nevoie de lumina sa. Aş vrea să-i mulţumesc Papei Francisc”, a declarat el.

UPDATE joi, 8 MAI 2025, ORA 20:10. Noul papă a fost anunţat – Robert F. Prevost. Americanul Robert Francis Prevost a fost ales al 267-lea Papă al Bisericii Catolice, primul american ales Papă în istorie.

Robert F. Prevost, primul papă american

Robert F. Prevost, primul papă american

El şi-a ales numele de Leon al XIV-lea. Cardinalul Prevost, care este adesea descris ca fiind rezervat și discret, s-ar deosebi din punct de vedere stilistic de Francisc, care până la moartea sa, luna trecută, atrăgea mulțimi entuziaste și se oprea să binecuvânteze un bebeluș împotriva sfaturilor medicilor săi.

UPDATE joi, 8 MAI 2025, ORA 19:10. Joi seara, din coșul aflat deasupra Capelei Sixtine de la Vatican s-a ridicat fum alb, semnalul tradițional care marchează alegerea unui nou Papă de către conclavul cardinalilor. Semnul a fost întâmpinat cu aclamații entuziaste de mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru.

Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au început să răsune puternic, răspândind vestea în întreg Vaticanul.

Numele noului Suveran Pontif nu a fost încă făcut public, însă apariția sa la balconul bazilicii este așteptată dintr-un moment în altul.

Anunțul oficial va fi făcut de cardinalul protodiacon, francezul Dominique Mamberti, care va rosti celebra formulă: „Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam!” („Vă anunț o mare bucurie: avem un Papă!”).

El va dezvălui apoi numele ales de noul Papă, precum și numele de pontificat pe care acesta l-a adoptat. La scurt timp după acest moment solemn, noul succesor al Sfântului Petru va apărea la balcon pentru a oferi prima sa binecuvântare apostolică.

Multimea a aplaudat fumul alb


Multimea a aplaudat fumul alb

UPDATE joi, 8 MAI 2025, ORA 12:00. Al doilea fum ieșit de la Vatican a fost tot negru, semn că cei 133 de cardinali nu au ajuns la un consens privind noul suveran pontif. Credincioșii și turișii așteaptă cu nerăbdare următoarele două voturi. Acestea vor avea loc după-amiază.

UPDATE MIERCURI, 7 MAI 2025, ORA 20:00. Primul fum care a ieşit de la Vatican este unul negru, ceea ce înseamnă că nu a fost încă ales un nou papă. Alegerile se reiau mâine, spre dezamăgirea celor 30.000 de oameni veniţi în Piaţa Sfântul Petru pentru a afla cine va fi noul suveran pontif.

UPDATE MIERCURI, 7 MAI 2025, ORA 20:00. Un moment solemn a avut loc miercuri după-amiază la Vatican, marcând începutul procesului care va conduce la alegerea noului Suveran Pontif, în urma decesului Papei Francisc, survenit pe 21 aprilie. Conform imaginilor transmise în direct de Vatican News, ușile Capelei Sixtine au fost oficial închise, semnalizând startul conclavului – adunarea secretă a cardinalilor care vor decide viitorul lider al Bisericii Catolice.

Într-un cadru profund ceremonial, cei 133 de cardinali cu drept de vot au pornit în procesiune de la Capela Paulină spre Capela Sixtină. Aici, în acest spațiu sacru și istoric, i-au cerut prin rugăciune lui Dumnezeu înțelepciune și călăuzire în alegerea celui de-al 267-lea Papă al Bisericii Catolice.

Fiecare cardinal elector a depus apoi un jurământ solemn, cu mâna așezată pe Evanghelie, angajându-se să păstreze confidențialitatea absolută asupra întregului proces de vot: de la deliberări, până la rezultatele fiecărui scrutin. Acest angajament de discreție este una dintre cele mai stricte reguli ale conclavului, menită să protejeze integritatea alegerii papale.

Într-un gest simbolic și încărcat de tradiție, maestrul de ceremonii, monseniorul Diego Giovanni Ravelli, a rostit cuvintele „Extra Omnes” – o formulare în limba latină care înseamnă „Să iasă toți afară”. Acest ordin indică momentul în care toate persoanele care nu participă direct la procesul electoral sunt obligate să părăsească Capela Sixtină.

La scurt timp după aceea, la ora locală 17:45 (15:45 GMT), ușile grele ale capelei au fost închise, în mod oficial și definitiv, izoland cardinalii electori de lumea exterioară. De acum înainte, ei vor rămâne complet izolați până în momentul în care va fi ales noul Papă, al cărui nume va fi anunțat tradițional prin celebra formulă „Habemus Papam”.

Acest moment semnalează începutul unei perioade de intensă reflecție, rugăciune și dezbatere în cel mai înalt for al Bisericii Catolice. Comunitatea internațională, dar mai ales cei 1,3 miliarde de credincioși catolici din întreaga lume, așteaptă cu emoție anunțul noului lider spiritual care va succeda Papei Francisc la conducerea Sfântului Scaun.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Astăzi, 7 mai 2025, Vaticanul trăiește una dintre cele mai solemne și bine organizate zile din calendarul său. Cei 133 de cardinali electori s-au reunit pentru a-l alege pe noul Suveran Pontif, într-un proces încărcat de simbolism, reguli stricte și tradiții vechi de secole. Conclavul este în desfășurare, iar primul fum este așteptat în cursul serii.

Liturghia „Pro eligendo Pontifice” și începutul votului

Ziua a început la ora 10:00 cu liturghia specială „Pro eligendo Pontifice”, oficiată în Bazilica Sfântul Petru. Aceasta este ultima slujbă publică înainte ca cei 133 de cardinali alegători să intre în izolare completă pentru a participa la votul care va stabili cine urcă pe Tronul Sfântului Petru.

După-amiaza, în jurul orei 16:30 (ora locală), cardinalii se reunesc în Capela Paulină și se îndreaptă în procesiune spre Capela Sixtină. Acolo, cântă imnul „Veni Creator Spiritus” și depun jurământul de fidelitate și discreție. După rostirea formulei „Extra omnes”, toți cei care nu au drept de vot părăsesc capela, iar procesul de alegere a noului Papă începe oficial.

Primul fum, așteptat în această seară

Primul semnal vizibil al Conclavului – fumul de pe coșul Capelei Sixtine – este așteptat cel mai devreme la ora 19:00. Cel mai probabil, fumul va fi negru, semn că nu s-a ajuns încă la un consens. Pentru a fi ales Papă, un cardinal trebuie să obțină minimum 89 de voturi, un prag record în istoria conclavelor.

Prima sesiune de vot este considerată de obicei o etapă de testare, în care se măsoară susținerea reală pentru candidații principali.

Vaticanul, complet izolat pentru protejarea discreției

Accesul în Curtea Sfântului Damas a fost închis și sigilat. Dispensarul pediatric din Casa Sfânta Marta a fost închis temporar, iar Piața Sfânta Marta este inaccesibilă pentru trafic auto și pietonal. Cardinalii se deplasează exclusiv pe jos sau cu microbuze speciale între reședință și Capela Sixtină.

Toate comunicațiile electronice sunt suspendate. Telefoanele mobile sunt blocate, iar accesul la internet este restricționat pe durata întregului Conclav.

Favoriții pentru Tronul Pontifical

Printre numele vehiculate pentru succesiunea la Tronul Pontifical se află cardinalul Pietro Parolin, actual secretar de stat al Vaticanului. Un alt candidat în ascensiune este Pierbattista Pizzaballa, patriarhul latin al Ierusalimului. În schimb, susținerea pentru cardinalul Luis Antonio Tagle pare să fi scăzut în ultimele zile.

Cardinalii și-au exprimat deja o poziție comună privind rolul social al Bisericii, lansând un apel la încetarea războaielor din Ucraina, Orientul Mijlociu și din alte regiuni marcate de conflicte. Mesajul lor sugerează că următorul Papă va continua linia pacifistă și de implicare socială promovată de predecesorul său.

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra coșului de la Capela Sixtină, în așteptarea fumului alb care va anunța că Biserica Catolică are un nou Papă.