Coifurile antice de la Iași și povestea curioasă din spate. Cum s-a ajuns la paralele între tezaurul furat în Olanda și vestigiile vikinge
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/coifuri-1024x579-topaz-upscale-4x-scaled.jpeg)
În timp ce autoritățile olandeze încearcă să recupereze tezaurul de artefacte românești furat dintr-un muzeu din Țările de Jos, în România, două descoperiri istorice de la Iași au captat atenția arheologilor și a poliției de patrimoniu. Două coifuri antice, unul de origine vikingă, celălalt corintic, au fost găsite în ultimii ani în zona râului Siret, însă ambele au trecut prin încercări de furt și trafic ilegal, fiind recuperate de autorități. Aceste obiecte istorice, alături de faimosul coif de aur de la Coțofenești și de alte artefacte valoroase, dezvăluie o rețea complexă de descoperiri, furturi și recuperări care leagă Iașul de alte mari tezaure europene.
Povestea coifului viking – de la barajul din Pașcani la restaurarea din Iași
Unul dintre cele mai misterioase artefacte recuperate recent este un coif viking descoperit în râul Siret. Acesta a fost găsit în 2010 de o echipă de muncitori, însă timp de mai mulți ani a fost ascuns de un inginer care lucrase la barajul de la Lunca, Pașcani. Abia în 2021, după o anchetă a poliției de patrimoniu, obiectul a fost recuperat și trimis pentru restaurare la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Istoricii susțin că acest coif este extrem de valoros, având o vechime de peste 1.000 de ani și fiind un artefact unic în România. După restaurare, va fi expus publicului, punând în evidență legăturile istorice dintre spațiul românesc și incursiunile vikingilor în Europa de Est.
Coiful corintic – găsit la scăldat și ascuns în podul unei case
Un alt artefact deosebit este un coif corintic din bronz, datat în secolul V î.Hr., descoperit în râul Siret în 2014 de un locuitor al comunei Alexandru Ioan Cuza. Însă, în loc să fie predat autorităților, obiectul a fost ascuns în podul unei case timp de mai mulți ani. Furtul acestuia a fost descoperit abia în 2021, după ce un vânător de comori a postat fotografii cu artefactul pe internet, atrăgând atenția poliției.
Specialiștii consideră că acest coif a fost aruncat în apă ca o ofrandă adusă zeilor războiului, un ritual frecvent întâlnit în Antichitate. Coiful se află acum expus la Palatul Culturii din Iași, oferind vizitatorilor ocazia să vadă un obiect rar, cu o poveste fascinantă.
Legătura cu furtul tezaurului din Olanda
Recentele descoperiri de la Iași par să aibă un ecou în cazul furtului coifului de aur de la Coțofenești și al brățărilor dacice, recuperate dintr-un muzeu din Olanda. Aceste artefacte au fost obiectul unor traficuri ilegale internaționale, la fel ca multe alte vestigii istorice românești, conform Ziarul de Iași.
În acest context, poliția de patrimoniu din România și din alte țări europene își intensifică eforturile pentru a preveni traficul ilegal de artefacte și pentru a aduce înapoi obiecte de valoare inestimabilă. Coifurile de la Iași, deși nu au fost furate la nivel internațional, reflectă realitatea unui fenomen mai amplu: patrimoniul istoric românesc este o țintă constantă pentru colecționarii ilegali și rețelele de trafic.
În timp ce multe dintre aceste artefacte revin la locul lor de drept, rămâne întrebarea: câte comori istorice au fost pierdute definitiv?