CNSAS: Crin Antonescu a dat o declarație despre un coleg în fața Securității, dar nu este considerat colaborator
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/CNSAS-Crin-Antonescu-a-dat-o-declaratie-despre-un-coleg-in-fata-Securitatii-dar-nu-este-considerat-colaborator.jpg)
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis o adeverință care arată că George Crin Laurențiu Antonescu, candidatul susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR pentru alegerile prezidențiale, nu poate fi considerat colaborator al fostei Securități, conform legislației în vigoare.
Totuși, cercetătorii au descoperit o declarație semnată de fostul politician în 1988, în care făcea referire la un coleg profesor, într-un dosar de urmărire al Securității.
Potrivit G4Media, documentul a fost întocmit în timpul unei anchete asupra unui profesor din localitatea Niculițel, județul Tulcea, cunoscut cu inițialele C.Ș.. Crin Antonescu, pe atunci profesor de istorie la școala generală din comună și prieten cu cel urmărit, a fost convocat de Securitate și a oferit o declarație scrisă, semnată cu numele real, nu cu un pseudonim.
„În cadrul cercetării informative asupra domnului C.Ș., precum și a anturajului acestuia, titularul adeverinței (…) a fost convocat și a dat o declarație, datată 13.01.1988, olografă, semnată cu numele real”, se menționează în adeverința CNSAS.
Nu a fost informator, conform legii
Consiliul precizează că această situație se încadrează în excepțiile prevăzute de Ordonanța de Urgență 24/2008, care stipulează că o persoană nu este considerată colaborator al Securității dacă a furnizat informații în timpul unei anchete desfășurate „pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată”.
„În lipsa altor documente relevante sau a unei legături instituționale cu structurile fostului Minister de Interne, CNSAS conchide că în cazul lui Crin Antonescu nu se poate reține calitatea de colaborator sau lucrător al Securității”, se arată în nota de constatare nr. DI/I/355 din 31 martie 2025.
Documentul complet, accesibil doar titularului
O premieră în acest caz o reprezintă decizia CNSAS de a nu face publică nota de constatare, documentul pe baza căruia s-a emis adeverința. Potrivit instituției, doar Crin Antonescu are dreptul să o consulte, la sediul CNSAS.
Mai mult, în adeverință nu este redat niciun fragment din declarația dată de Antonescu, un alt element inedit, notează G4Media.
Verificat și în trecut
Fostul lider al PNL a fost verificat anterior de CNSAS cu ocazia altor candidaturi. „Nu am colaborat sub nicio formă cu fosta Securitate, lucru certificat de CNSAS în 2005, 2008 și 2009”, declara Crin Antonescu în ianuarie 2011, când ocupa funcția de președinte al liberalilor.
În baza legii, toți candidații la alegerile prezidențiale sunt supuși unei verificări de rutină de către CNSAS privind o eventuală colaborare cu Securitatea.