Cine este românca premiată şi lăudată de Melania Trump, în SUA. Georgiana Pascu a impresionat-o pe Prima Doamnă: ”Descoperă inimaginabilul”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Cine-este-romanca-premiata-si-laudata-de-Melania-Trump-in-SUA.-Georgiana-Pascu-a-impresionat-o-pe-Prima-Doamna.jpg)
Georgiana Pascu, activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și manager de programe la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), a fost recunoscută la nivel internațional pentru curajul său excepțional. Departamentul de Stat al SUA i-a acordat prestigiosul premiu „International Women of Courage”, alăturând-o unei liste selecte de femei care și-au dedicat viața protejării celor vulnerabili.
Un premiu pentru curaj și determinare
Distincția IWOC, oferită anual de Departamentul de Stat, onorează femeile care au demonstrat curaj și devotament în lupta pentru drepturile omului. Georgiana Pascu este una dintre laureatele acestei ediții, iar ceremonia de premiere, aflată la a 19-a ediție, a fost găzduită de secretarul de stat Marco Rubio și de Prima Doamnă a SUA, Melania Trump. În cadrul evenimentului, Melania Trump a lăudat activitatea activistei românce, spunând:
„Azi sărbătorim curajul. O forță care se bazează pe iubire. Acest adevăr e ilustrat de către cele pe care le onorăm, ce dovedesc că iubirea poate inspira curaj extraordinar, chiar în fața vulnerabilității. Curajoasa Georgiana Pascu, una din cele premiate, exemplifică iubirea în acțiune. Georgiana e activistă (watchdog) pentru românii ale căror voci nu pot fi auzite.
Ea intră fără frică în unități desemnate pentru îngrijiri, pentru a salva oameni cu dizabilități, dar care sunt ținuți captivi fără voia lor. De fapt, ea se duce acolo inopinat, și descoperă inimaginabilul. Copii și adulți legați, sedați, înfometați și în cazuri extreme, pe moarte. Mulțumită muncii curajoase a Georgianei, zeci de inculpați au fost condamnați de trafic de ființe umane, exploatare și chiar și de crimă organizată.”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Cine-este-romanca-premiata-si-laudata-de-Melania-Trump-in-SUA.-Georgiana-Pascu-a-impresionat-o-pe-Prima-Doamna1-800x533.jpg)
Melania Trump a felicitat-o personal pe Georgiana Pascu
Georgiana Pascu, vocea celor lipsiți de apărare
De peste 20 de ani, Georgiana Pascu lucrează în cadrul CRJ și s-a remarcat prin lupta sa pentru drepturile persoanelor instituționalizate. Ea a fost implicată în investigarea și expunerea unor abuzuri grave din centrele pentru persoane cu dizabilități și azilele de bătrâni. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri documentate de Georgiana Pascu și echipa sa este cel al lui Valentin Câmpeanu, un orfan cu dizabilități severe care a murit într-un spital de psihiatrie din cauza neglijenței și a tratamentelor inumane.
În timpul unei vizite inopinate, echipa CRJ l-a găsit pe Valentin într-o cameră rece, fără lenjerie de pat, îmbrăcat doar cu o bluză de pijama. Acest caz a fost prezentat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, atrăgând atenția internațională asupra condițiilor din instituțiile românești.
În septembrie 2022, Georgiana Pascu și colegii săi de la CRJ au realizat vizite de monitorizare în mai multe centre pentru vârstnici și persoane cu dizabilități din Ilfov. Descoperirile lor au fost șocante: oameni subnutriți, sedați, lipsiți de îngrijire medicală sau supuși unor tratamente degradante.
Întrucât autoritățile au ignorat sesizările făcute de CRJ, echipa a decis să publice informațiile în investigațiile „Azilele groazei” și „Toți știau”, realizate împreună cu Centrul de Investigații Media și Buletin de București. Aceste dezvăluiri au generat o undă de șoc în societatea românească și au condus la anchete penale și condamnări pentru trafic de persoane și exploatarea celor vulnerabili.
Recunoaștere internațională și impactul premiului IWOC
Premiul „International Women of Courage” vine ca o confirmare a eforturilor neobosite ale Georgianei Pascu de a aduce dreptate celor lipsiți de apărare. Alături de ea, femei din Bangladesh, Yemen, Sri Lanka, Sudanul de Sud, Filipine, Papua Noua Guinee, Israel și Burkina Faso au fost premiate pentru curajul lor în lupta pentru drepturile omului.
Distincția IWOC nu doar că recunoaște meritele activistei românce, dar îi oferă și oportunitatea de a participa la un program de leadership în SUA, unde va putea împărtăși experiențele sale și va învăța noi metode de combatere a abuzurilor și injustiției.
„Cred că cel mai important mesaj transmis prin acest premiu este că tinerii, copiii, adulții și vârstnicii cu dizabilități închiși în centre din cauza lipsei serviciilor în comunitate nu sunt invizibili”, a declarat Georgiana Pascu, într-un interviu pentru HotNews.