Cele cinci țări europene pe care Vladimir Putin le-ar putea ataca după Ucraina. Avertismentul lansat Volodimir Zelensky
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cele-cinci-tari-europene-pe-care-Vladimir-Putin-le-ar-putea-ataca-dupa-Ucraina.jpg)
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a lansat un avertisment puternic pentru aliații europeni, susținând că Vladimir Putin ar putea viza cinci alte țări de pe continent în cazul în care Ucraina nu reușește să respingă agresiunea rusă.
Țările pe care Putin le-ar putea viza după Ucraina
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Kiev, cu ocazia împlinirii a trei ani de la începutul invaziei rusești, Zelensky a precizat că statele aflate în pericol sunt cele care au o populație semnificativă de vorbitori de limbă rusă sau au făcut parte din sfera de influență a fostei Uniuni Sovietic, notează The Mirror.
„Atunci când ai populație vorbitoare de limbă rusă, rădăcini sau familii rusești… istoria noastră comună, atunci ești în pericol. La început, spuneau că nu ne ocupă teritoriile, ci doar protejează vorbitorii de rusă”, a declarat Zelensky.
Potrivit liderului ucrainean, cele mai expuse țări sunt:
- Estonia
- Letonia
- Polonia
- Moldova
- Slovacia
Zelensky a subliniat că Rusia a folosit deja pretextul protejării vorbitorilor de limbă rusă pentru a anexa Crimeea în 2014 și că ar putea aplica aceeași strategie pentru a justifica alte invazii.
Rusia își extinde armata, dar NATO reprezintă un obstacol major
Un alt motiv de îngrijorare pentru vecinii Rusiei este decizia lui Putin de a extinde forțele armate ale țării la 2,4 milioane de soldați, deși în prezent se estimează că armata rusă numără aproximativ 1,5 milioane de militari.
Cu toate acestea, Rusia s-ar confrunta cu o problemă majoră dacă ar încerca să atace patru dintre cele cinci țări menționate de Zelensky – Estonia, Letonia, Polonia și Slovacia – deoarece acestea sunt membre NATO. Conform articolului 5 al Tratatului NATO, un atac asupra unui stat membru ar declanșa o reacție colectivă a Alianței. Moldova, deși nu este membră NATO, beneficiază de un parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană.
Zelensky: „Ținta strategică a Rusiei este Europa”
Președintele ucrainean a făcut aceste declarații în timpul unei întâlniri cu lideri internaționali, la care au participat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul canadian, Justin Trudeau.
„Nimeni din lume nu mai crede minciunile Rusiei despre țara noastră și despre poporul nostru, nici măcar cei care i-au devenit aliați”, a spus Zelensky. „Ținta strategică a Rusiei este Europa, modul de viață european și viitorul Europei. Iar viitorul Europei nu poate fi decis fără Europa.”
Poziția Statelor Unite și schimbarea abordării lui Trump
De cealaltă parte a Atlanticului, fostul președinte american Donald Trump a fost din ce în ce mai favorabil Rusiei, folosind chiar o retorică asemănătoare celei promovate de Kremlin. Trump l-a numit pe Zelensky „dictator” și a susținut că Ucraina este responsabilă pentru declanșarea războiului.
Mai mult, el a exclus Ucraina din negocierile de pace și a sugerat că Zelensky „nu este suficient de important” pentru a participa la astfel de discuții. De asemenea, Trump a sugerat că SUA ar trebui să primească acces la resursele minerale rare ale Ucrainei în schimbul ajutorului oferit, o propunere respinsă de liderul ucrainean.
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, Europa rămâne în alertă, iar avertismentele lui Zelensky evidențiază riscurile majore pentru securitatea regională în cazul în care Putin nu este oprit.