26 mart. 2025 | 10:28

Cele 15 scenarii de război ale lui Vladimir Putin. Zona din Europa care este în pericol

Știri Externe
Cele 15 scenarii de război ale lui Vladimir Putin. Zona din Europa care este în pericol
15 posibile scenarii de razboi gandite de Vladimir Putin

Într-o intervenție recentă la Kiev, Vadim Skibițki, șeful adjunct al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării ucrainean, a dezvăluit că Rusia are în vedere 15 scenarii posibile de război până în anul 2045. Aceste scenarii se concentrează pe diverse regiuni ale lumii, însă patru dintre ele vizează în mod direct Polonia și zone din nordul Europei, cu o preocupare crescută asupra unei posibile confruntări cu aceste state.

Scenariile de război prevăzute de Moscova

Potrivit lui Vadim Skibițki, planurile Rusiei pentru viitorul apropiat sunt elaborate pe baza unor prognoze geopolitice care includ o serie de ipoteze cu privire la evoluția sistemului de putere global.

Cele patru scenarii principale reflectă o lume cu un lider absolut, dominată de Statele Unite, un alt scenariu care pune accent pe creșterea Chinei, o viziune multipolară în care Rusia joacă un rol semnificativ și, în cele din urmă, un scenariu de regionalizare, în care țările se împart în grupuri de interese politice și economice, relatează agenţiile de presă ucrainene Ukrinform şi Liga, citate de Agerpres.

În acest context, Rusia și-a stabilit un termen pentru încheierea războiului din Ucraina până în 2026, considerând că un conflict prelungit ar limita capacitatea țării de a se impune pe scena mondială, lăsând-o ca un actor regional în fața marilor puteri precum Statele Unite și China.

Polonia și Europa de Nord – Zonele cele mai vulnerabile

Vadim Skibițki a subliniat că patru dintre cele 15 scenarii de război vizează în mod direct Polonia, o țară care, conform expertului, înțelege că se află într-o situație de risc ridicat.

În aceste scenarii, Polonia ar putea deveni un punct central al unui conflict cu Rusia, întrucât Moscova vede această țară ca o barieră în calea expansiunii sale.

Totodată, țările baltice și alte state din Europa de Nord sunt conștiente de pericolul pe care îl reprezintă agresivitatea Rusiei în această regiune. Rusia nu este singura care se pregătește pentru o eventuală confruntare în nordul Europei.

Liderii europeni, precum președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, au subliniat în repetate rânduri că țările din regiune trebuie să fie pregătite pentru un posibil atac al Rusiei, care ar putea avea loc până în 2030.

Aceste declarații subliniază faptul că, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungeste, tensiunile în întreaga Europă de Est și Nord cresc.

Pericolele pentru securitatea Europei

În opinia responsabilului GUR, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu a început în 2014, odată cu anexarea Crimeei, ci mult mai devreme, imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice.

În această perioadă, Rusia a avut ambiții teritoriale, iar Crimea și insula Tuzla au fost doar două dintre punctele de interes. Această continuitate în comportamentul agresiv al Federației Ruse pune Europa într-o poziție vulnerabilă, iar securitatea regiunii este din ce în ce mai mult amenințată de potențiale conflicte.

Așadar, zonele din nordul Europei, în special Polonia și țările baltice, rămân cele mai expuse riscurilor, iar schimbările geopolitice din Rusia indică o posibilă escaladare a tensiunilor în următorii ani.