Ce se întâmplă în Piaţa Victoriei, după ce Călin Georgescu a fost dus la audieri. Reacţia lui Nicuşor Dan: ”Lucrurile astea trebuie să fie absolut perfecte procedural”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Ce-se-intampla-in-Piata-Victoriei-dupa-ce-Calin-Georgescu-a-fost-dus-la-audieri0.jpg)
Miercuri, în jurul amiezii, la aproximativ o oră după ce Călin Georgescu a fost ridicat și dus la Parchetul General, Piața Victoriei era aproape goală. Deși existau apeluri publice pentru proteste, zona rămâne liniștită, fără manifestații semnificative. Președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, a lansat un apel public la mobilizare și proteste, însă simpatizanții lui Georgescu nu s-au grăbit să iasă în stradă.
Apelul făcut de Anamaria Gavrilă și reacția lui Nicușor Dan
Lidera partidului de opoziție a lansat un apel, considerând reținerea lui Georgescu un act de nedreptate. ”Este foarte important ca toată lumea să iasă în stradă”, a declarat aceasta, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, Piața Victoriei era goală, la mai bine de două ore de la ridicarea lui Georgescu.
Primarul Capitalei și candidat independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a comentat evenimentele în direct la Europa FM, într-un dialog cu jurnaliștii Cătălin Striblea și Cristian Tudor Popescu. Acesta a cerut clarificări din partea Parchetului și a subliniat importanța respectării procedurilor legale.
”Aștept ca Parchetul să lămurească acuzațiile și să comentăm cu toții”, a afirmat edilul, subliniind necesitatea ca instituțiile statului să acționeze transparent și conform legii. El a mai explicat că acest caz este esențial pentru democrația din România și pentru modul în care întreaga situație legată de anularea alegerilor este percepută de cetățeni.
”Legat de această ridicare a domnului Georgescu sunt două lucruri de spus: în primul rând, eu sper ca nu domnul Georgescu, dar toate acțiunile care se întâmplă acum să lămurească momentul anulării alegerilor, pentru că e ceva foarte important pentru democrația din România ca oamenii să fie convinși că a fost o măsură justă”, a spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan: ”Aștept ca Parchetul să lămurească”
Totodată, el a punctat că este esențial ca reținerea lui Călin Georgescu să fie justificată legal și să nu ridice semne de întrebare privind corectitudinea procedurilor:
”Pe de altă parte, aș vrea să fim cu toții siguri că au fost respectate toate procedurile care se impun în acest caz, adică ridicarea și reținerea sunt măsuri care trebuie să fie justificate de un pericol public. Aștept ca Parchetul să lămurească, să ne comunice nouă, tuturor, care sunt acuzațiile, care sunt elementele și, în funcție de asta, să comentăm cu toții. Cred că și pentru România, și pentru lumea care se uită la noi, toate lucrurile astea trebuie să fie absolut perfecte procedural”.
Primarul Capitalei a mai explicat că, până la evenimentele recente, considera că problema candidaturii lui Călin Georgescu era de competența Curții Constituționale.
”Dacă m-ați fi întrebat acum două ore, aș fi spus că e o decizie de competența Curții Constituționale și care e interpretabilă. Adică toate acele declarații împotriva NATO, revendicări teritoriale ale României față de Ucraina sunt chestiuni în legătură cu care judecătorii Curții Constituționale trebuie să decidă gradul în care ele încalcă litera și spiritul Constituției și impun o măsură așa de gravă de interzicere a candidaturii. E ceva ce ține de judecata CCR”, a mai spus el.
Ancheta care îl vizează pe Călin Georgescu
Călin Georgescu a fost ridicat miercuri, direct din trafic, de către procurorii Parchetului General, care au pus în aplicare un mandat de aducere. Surse apropiate anchetei au declarat că acesta este suspectat de implicare într-o organizație cu caracter fascist și de promovarea unor ideologii controversate în spațiul public, inclusiv a figurii mareșalului Ion Antonescu.
Citește și: Călin Georgescu a fost oprit în trafic și ridicat cu mandat de Poliție
Anterior, poliția a efectuat percheziții în peste 50 de locații asociate lui Georgescu, chiar în ziua următoare depunerii unei moțiuni de cenzură de către trei partide de opoziție.