11 apr. 2025 | 19:20

Ce sărbătorim de Florii, de fapt. Puţini credincioşi ştiu adevărata însemnătate

Știri social
Ce sărbătorim de Florii, de fapt. Puţini credincioşi ştiu adevărata însemnătate

Duminica Floriilor, cunoscută popular ca Floriile, este una dintre cele mai importante sărbători creștine din Postul Paștelui și marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, cu doar o săptămână înainte de Răstignirea și Învierea Sa.

Ce sărbătorim de Florii

Deși pentru mulți dintre noi Floriile sunt ocazia de a sărbători onomastica celor care poartă nume de flori, în spatele acestei zile stă un moment profund din viața lui Hristos – un moment de glorie, dar și prevestirea suferinței care urma.

Potrivit Evangheliilor, cu puțin timp înainte de Paște, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim călare pe un măgăruș, iar mulțimile l-au întâmpinat cu entuziasm, întinzând haine pe jos și fluturând ramuri de finic și măslin – semn al victoriei și al bucuriei. Oamenii strigau: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului!”

Această intrare triumfală nu era doar o primire regală, ci împlinea o profeție veche din Vechiul Testament (Zaharia 9:9), care anunța venirea unui Rege blând și drept. Însă, în spatele acestei primiri glorioase, se ascunde și o lecție profundă: aceiași oameni care l-au aclamat, aveau să strige doar câteva zile mai târziu „Răstignește-L!”.

Floriile – începutul Săptămânii Patimilor

Sărbătoarea Floriilor deschide Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, timpul în care Biserica retrăiește, zi cu zi, drumul suferinței lui Hristos până la moartea și Învierea Sa.

Este o perioadă de reflecție, rugăciune și apropiere de Dumnezeu, iar Duminică Floriilor este momentul de trecere de la bucuria primirii Mântuitorului la durerea jertfei Sale pentru mântuirea lumii.

În tradiția românească, ramurile de finic din Biblie au fost înlocuite cu ramuri de sălcie, o plantă simplă, dar plină de semnificații. Salcia simbolizează smerenia, renașterea naturii, dar și legătura cu divinitatea.

Oamenii duc aceste ramuri la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi le păstrează la icoane sau în gospodărie ca simbol al binecuvântării și protecției divine.

Florii – o zi cu dublă semnificație

Pe lângă însemnătatea religioasă profundă, Floriile sunt și o zi de sărbătoare pentru cei care poartă nume de flori. Astfel, în această zi sunt sărbătoriți toți cei cu nume precum Florin, Florina, Violeta, Camelia, Narcis, Lăcrămioara, Crina și altele.

Floriile nu sunt doar o zi frumoasă de primăvară în care oferim flori și urări celor dragi. Este o zi care ne amintește că adevărata glorie stă în smerenie, că bucuria credinței trebuie să fie urmată de angajament profund și că drumul spre Înviere trece prin suferință, dar și prin speranță.