10 apr. 2025 | 19:07

Ce riscă patronii lacomi care fac speculă și scumpesc mâncarea și alte produse înainte de Paște. Avertisment: „nu mai păcăliți românii să cumpere la suprapreț”

BANI
Ce riscă patronii lacomi care fac speculă și scumpesc mâncarea și alte produse înainte de Paște. Avertisment:
Scumpiri înainte de Paște

Știm cu toții că, uneori, sărbătorile sunt prilej de scumpiri pentru anumite societăți comerciale. Unii patroni miros oportunitatea unor profituri mai ridicate, profitând de nevoia românilor de anumite produse specifice. Doar că riscă să fie sancționați dur de autorități, fiindcă în acest an Consiliul Concurenței e cu ochii pe comportamentul firmelor și avertizează patronii să aplice practici comerciale corecte pentru clienții lor.

Consiliul Concurenței lansează un avertisment clar pentru toate companiile: fiecare firmă trebuie să stabilească independent politica comercială, iar orice tentativă de a anticipa un preț pe care ar trebui să-l practice concurenții ar putea încălca legea concurenței.

Consiliul Concurenței, cu ochii pe firme înainte de Paște

În perioada Sărbătorilor Pascale, de exemplu, cererea pentru produse precum ouăle crește, dar acest lucru nu înseamnă că firmele pot discuta deschis despre intenția de a crește prețurile. Astfel de declarații pot duce la o coordonare între competitori, favorizând o creștere artificială a prețurilor, ceea ce este ilegal. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, subliniază că astfel de practici sunt interzise atât de legislația națională, cât și europeană, pentru că dăunează concurenței și, implicit, consumatorilor.

„Este firesc ca în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, cum sunt ouăle, să crească. Declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță, însă, intențiile de a majora prețurile pentru produsele pe care le comercializează, pot conduce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creșere artificială a prețurilor pe piață.

Aceste tipuri de acțiuni sunt sancționate din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale și europene, deoarece denaturează concurența și prejudiciază consumatorii”, susține Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Într-o perioadă când spiritul sărbătorilor ar trebui să aducă mai multă unitate și bucurie, pentru unii antreprenori, Paștele este și o oportunitate de a profita de cererea mare pentru produse tradiționale. Cu toate acestea, riscul de a sări peste linia legii este mai mare ca niciodată. Consiliul Concurenței a tras un semnal de alarmă: orice tentativă de a manipula prețurile sau de a coordona acțiunile comerciale între competitori poate duce la sancțiuni considerabile.

Deși este firesc ca, în timpul sărbătorilor, cererea să crească, acest lucru nu poate justifica în niciun caz creșterea artificială a prețurilor. Prin urmare, managerii trebuie să țină cont de legislație, pentru a nu suporta consecințele legale ale încălcării normelor în vigoare!

Cum vor evolua prețurile în economie, perioada următoare?

Dincolo de comportamentul particular pe care unele companii îl pot avea în raport cu prețurile practicate, acestea urmează, în general, linia dată de economie. Iar BNR ne spune care sunt perspectivele acesteia, pentru perioada următoare.

Instituția atrage atenția, într-un raport recent, cu privire la incertitudinile și riscurile care se pot materializa în viitorul apropiat asupra evoluției inflației.

„Incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, provin din mediul extern, în condițiile prelungirii războiului din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, dar mai cu seamă în contextul politicii comerciale a administrației americane și al măsurilor adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional. Totodată, absorbția și utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte.

Ele sunt însă esențiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice și ale consolidării bugetare”, notează sursa citată.

Conform previziunilor BNR, rata anuală a inflației va rămâne fluctuantă în semestrul I 2025, continuând să se reducă în martie, pe o traiectorie mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2025, și urmând să consemneze în trimestrul II o creștere moderată, relativ în linie cu previziunile precedente, sub impactul efectelor de bază nefavorabile asociate evoluțiilor prețurilor energiei și alimentelor din perioada similară a anului precedent.