28 mart. 2025 | 10:01

Ce au în comun câinii și oamenii, motivul pentru care ne îngrășăm cu toții. Explicația cercetătorilor pentru gena obezității

ACTUALITATE
Ce au în comun câinii și oamenii, motivul pentru care ne îngrășăm cu toții. Explicația cercetătorilor pentru gena obezității
AI

Un studiu genetic de amploare realizat pe câini din rasa Labrador retriever a identificat o genă asociată cu obezitatea, care are implicații și în cazul oamenilor.

Cercetarea, publicată în revista Science, a analizat genomul a 241 de câini și a descoperit că gena DENND1B influențează acumularea de grăsime corporală.

Rezultatele sugerează că această genă joacă un rol esențial în reglarea metabolismului atât la câini, cât și la oameni, având un impact uriaș asupra receptorului melanocortinic 4 (MC4R), un element cheie în controlul echilibrului energetic al organismului, scrie Science.org.

Obezitatea, influențată de genetică și de factorii de mediu

Cercetătorii au descoperit că fiecare copie a variantei genetice studiate este asociată cu o creștere de aproximativ 8% a masei de grăsime la câini.

În mod similar, această variantă genetică este legată de indicele de masă corporală (IMC) la oameni, deși cu un efect mai redus.

Analizând date din UK Biobank, specialiștii au observat că mutațiile rare ale genei DENND1B sunt corelate cu o predispoziție mai mare către obezitate la oameni, o variantă severă fiind identificată la un pacient care suferea de obezitate infantilă.

Mai mult, studiul a arătat că influența genetică poate fi contracarată printr-un control strict al dietei și al activității fizice.

În cazul câinilor cu risc genetic ridicat, restricțiile impuse de proprietari în ceea ce privește hrana și exercițiile fizice au avut un rol esențial în prevenirea obezității.

Ce implicații există pentru tratarea obezității la câini și oameni

Descoperirea rolului genei DENND1B în metabolism oferă perspective noi asupra mecanismelor biologice care reglează echilibrul energetic.

Prin afectarea activității receptorului MC4R, această genă influențează modul în care organismul răspunde la semnalele legate de senzația de sațietate și consumul de energie. În plus, datele obținute de la câini au fost confirmate și în cazul oamenilor, demonstrând, totodată, utilitatea modelelor animale pentru înțelegerea bolilor complexe.

Rezultatele studiului ar putea avea aplicații atât în prevenirea, cât și în tratarea obezității. Identificarea unor factori genetici implicați în acumularea excesivă de grăsime poate contribui la dezvoltarea unor terapii personalizate, atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Mai mult decât atât, cercetătorii pun accent pe strategiile de control al greutății trebuie adaptate în funcție de predispoziția genetică, cu miza setată la prevenție.

Totodată, descoperirea unor mecanisme genetice comune între câini și oameni oferă un punct de plecare pentru viitoare investigații privind tratarea obezității și a bolilor metabolice asociate.