Ce ascund de fapt apelurile misterioase din „Țările de Jos”. Tot mai mulți români cad în capcană
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Escrocheria-venita-din-Tarile-de-Jos.jpg)
Tot mai mulți români se confruntă în ultima perioadă cu apeluri suspecte venite din Țările de Jos, de pe numere cu prefixul +31. Autoritățile și specialiștii în securitate cibernetică avertizează că aceste apeluri pot avea ca scop obținerea frauduloasă a datelor personale sau chiar compromiterea dispozitivelor mobile.
Escrocheria venită din ”Țările de Jos”
„Am fost sunată de mai multe ori de pe un număr din Olanda – +31684698360. Am închis imediat, știind că ar putea fi o înșelătorie. Dar telefonul a continuat să sune de mai multe ori la rând. Este înfricoșător, nu mai știi la ce numere să răspunzi și care sunt capcane. Tinerii mai înțeleg riscurile, dar cei în vârstă sunt vulnerabili”, a povestit Ioana G., una dintre persoanele vizate.
Potrivit celor care au răspuns acestor apeluri, interlocutorii încearcă să convingă victima să acceseze un link trimis pe WhatsApp. Odată accesat, linkul le permite escrocilor să aibă acces la datele stocate în telefon, inclusiv contacte, fotografii sau aplicații bancare.
Escrocherii și din partea unor numere românești
Un alt tip de înșelătorie, semnalat de un ieșean pe nume Alexandru, vine de la un număr românesc – 0746411496. Apelantul, cu accent moldovenesc, i-a spus că i-a fost aprobat un credit online, pretinzând că sună din partea unei bănci.
„Știa numele meu complet, adresa de e-mail, numărul de telefon și faptul că locuiesc în Iași. Când l-am întrebat ce CNP are trecut în cererea de credit, a început să ocolească răspunsul și să mă întrebe dacă mi-am introdus recent datele personale pe vreun site. Când i-am spus că nu lucrez, ci am o activitate independentă în transport, mi-a închis”, a povestit acesta.
Alte tentative de fraudă: concursuri și „voturi online”
Pe lângă apelurile directe, au fost semnalate și tentative de fraudă prin mesaje sau apeluri care cer oamenilor să voteze online într-un „concurs”. În realitate, aceste linkuri ascund metode de phishing, menite să colecteze datele personale ale celor care accesează platforma.
Recomandări pentru protecție
- Nu răspundeți la apeluri din străinătate dacă nu așteptați unul.
- Evitați să accesați linkuri trimise de necunoscuți, chiar dacă par a veni prin aplicații uzuale precum WhatsApp.
- Blocați numerele suspecte imediat ce le identificați.
- Raportați tentativele de fraudă la autorități sau la operatorul de telefonie.
- Fiți vigilenți și protejați-vă datele personale! În fața unui apel dubios, mai bine refuzați decât să deveniți victima unei fraude.