18 nov. 2025 | 19:31

Câtă sare se pune la kilogramul de slănină: aşa te asiguri că rezistă bine la iarnă

UTILE
Share
Câtă sare se pune la kilogramul de slănină: aşa te asiguri că rezistă bine la iarnă
Cantitatea de sare pentru o slănină perfectă iarna (Foto: Profimedia)

Slănina este unul dintre cele mai iubite preparate tradiţionale, nelipsit din gospodăriile româneşti în sezonul rece. Pentru a obţine o slănină fragedă, gustoasă şi perfect conservată, sarea joacă un rol esenţial. Ceea ce mulţi nu ştiu este că existenţa unei cantităţi precise de sare per kilogram de slănină determină în mare măsură cât de bine va rezista aceasta peste iarnă. Dacă este prea puţină, slănina se poate altera; dacă este prea multă, preparatul devine tare şi greu de consumat.

Câtă sare se pune la kilogramul de slănină

Regula de bază în gospodăriile tradiţionale spune că pentru fiecare kilogram de slănină se folosesc între 35 şi 40 de grame de sare grunjoasă, neiodată. Acest interval este considerat optim pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor şi pentru a extrage excesul de apă din ţesuturi, ceea ce ajută la conservarea pe termen lung. De asemenea, sarea grunjoasă neiodată este preferată pentru că are o putere de pătrundere mai bună şi nu modifică gustul produsului.

Procesul de sărare este la fel de important precum cantitatea de sare. În primul rând, slănina trebuie curăţată bine, uscată şi tăiată în bucăţi potrivite, pentru ca sarea să se distribuie uniform. Bucăţile se aşază într-un vas curat, de preferat din lemn, ceramică sau inox, niciodată din plastic de calitate slabă. Se presară sarea peste fiecare strat, asigurându-te că fiecare bucată este acoperită integral. Apoi se lasă la rece, între 5 şi 10 zile, în funcţie de grosimea slăninii. Cu cât bucăţile sunt mai groase, cu atât perioada de sărare este mai lungă.

Unde trebuie ţinut vasul?

Un secret al gospodinelor este masarea uşoară a slăninii cu sare în prima zi, pentru a grăbi pătrunderea acesteia. După două-trei zile, bucăţile pot fi întoarse, pentru ca sarea să acţioneze uniform. În această perioadă, vasul trebuie ţinut într-un loc răcoros şi bine aerisit, cum este cămara sau beciul. Dacă temperatura este prea ridicată, există riscul să se formeze bacterii, chiar şi în condiţiile unei sărări corecte.

După ce procesul de sărare s-a încheiat, slănina poate fi afumată sau păstrată simplă, în funcţie de preferinţe. Pentru afumare, este recomandată folosirea lemnului de cireş, prun sau fag, care oferă un gust delicat şi tradiţional. Dacă preferi varianta neafumată, slănina se poate păstra în continuare în saramură sau într-un vas uscat, acoperită cu un prosop curat.

Este important de reţinut că slănina preparată corect poate rezista fără probleme întreaga iarnă, păstrându-şi aroma naturală şi textura ideală. Tot ce trebuie este o sărare corectă şi un spaţiu adecvat de depozitare.

Dacă respecţi proporţia de 35–40 g de sare la kilogramul de slănină, te asiguri că produsul va rămâne proaspăt, gustos şi perfect conservat până la primăvară. Tradiţia îşi spune cuvântul, iar secretul stă chiar în această formulă simplă, folosită de generaţii întregi.