03 apr. 2025 | 06:30

Cât mai poți să conduci după ce ți-au suspendat permisul de conducere. Detaliul tehnic din Codul Rutier pentru șoferii români

AUTO
Cât mai poți să conduci după ce ți-au suspendat permisul de conducere. Detaliul tehnic din Codul Rutier pentru șoferii români
Politia Rutiera Amenzi de Circulatie permis conducere / foto: colaj Playtech

Suspendarea permisului de conducere este una dintre cele mai dure sancțiuni prevăzute de Codul Rutier. De cele mai multe ori, măsura vine la pachet cu o perioadă de interdicție, dar în anumite situații, legea îți mai dă o șansă: o dovadă cu drept de circulație pentru un număr limitat de zile. În 2025, regulile sunt clare și diferențiază între gravitatea abaterii și posibilitatea de a mai conduce temporar.

Ce înseamnă dovada cu drept de circulație

În cazul în care ți-a fost reținut permisul pentru depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h, dar nu mai mult de 70 km/h, polițistul poate elibera o dovadă înlocuitoare care îți permite să mai conduci pentru 15 zile calendaristice de la momentul sancțiunii. Această perioadă este menită să îți ofere timp pentru eventuale contestații sau pentru rezolvarea unor situații urgente, însă nu prelungește dreptul de a conduce mai mult de atât.

Pe această dovadă va fi trecută o dată clară, până la care ai voie să circuli. După expirarea celor 15 zile, continuarea condusului fără permis valabil echivalează cu infracțiune și atrage consecințe penale.

Este important de știut că nu toate situațiile în care permisul este suspendat oferă și acest drept provizoriu. În funcție de abatere, dovada poate fi emisă fără drept de a conduce, iar în acel caz, interdicția intră în vigoare imediat.

Când mai poți circula și când rămâi pieton instant

Conform Codului Rutier 2025, șoferii pot primi dovadă cu drept de circulație pentru 15 zile în următoarele cazuri:

•depășirea vitezei legale cu 51-70 km/h;

•folosirea telefonului mobil la volan fără handsfree;

•depășire neregulamentară;

•neacordare de prioritate pietonilor sau altor vehicule;

•trecerea pe roșu la semafor;

•acumularea a 15 puncte de penalizare;

•neprezentarea la poliție în termenul legal după un accident cu daune materiale.

În schimb, dovada fără drept de circulație se aplică atunci când:

•ai fost prins conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive;

•circuli cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau direcție;

•refuzi să oprești la semnalul poliției, iar oprirea necesită urmărire;

•nu respecți semnalele coloanelor oficiale sau încerci să te atașezi de acestea;

•nu te prezinți la poliție în termen de 48 de ore după un accident cu daune.

Un caz aparte este cel al depășirii vitezei cu peste 70 km/h. În această situație, permisul se suspendă pentru 120 de zile, iar dovada înlocuitoare se eliberează fără drept de circulație . Așadar, din momentul în care ai fost sancționat, nu mai ai voie să urci legal la volan, indiferent de urgență.

Ce se întâmplă dacă ignori regula celor 15 zile

Conducerea unui autovehicul după expirarea dovezii cu drept de circulație este considerată infracțiune și se pedepsește penal. Practic, chiar dacă te afli în perioada de suspendare și ai avut drept de circulație pentru 15 zile, odată ce acea perioadă s-a încheiat, orice deplasare la volan devine ilegală.

În plus, dacă ai nevoie să conduci din nou, singura soluție rămâne să aștepți finalizarea perioadei de suspendare și, în unele cazuri, să susții un test de verificare a cunoștințelor de legislație rutieră pentru a-ți recupera permisul.

Dacă ți s-a suspendat permisul pentru viteză, te poți baza pe un termen limitat de 15 zile în care ai voie să mai conduci, dar doar dacă abaterea nu a fost una extrem de gravă. Odată trecut acest interval, singura variantă legală este să lași mașina și să aștepți finalizarea sancțiunii. În funcție de caz, Codul Rutier face distincția clară între abaterile care îți mai oferă o șansă și cele care îți taie dreptul de circulație pe loc, conform Promotor.ro.