01 apr. 2025 | 12:31

Cât de bun este ChatGPT în a falsifica bonuri de casă: Testul care îți arată cât de departe s-a ajuns cu inteligența artificială

ACTUALITATE
Cât de bun este ChatGPT în a falsifica bonuri de casă: Testul care îți arată cât de departe s-a ajuns cu inteligența artificială
The Guardian

Noul generator de imagini al ChatGPT, parte din modelul 4o, a fost lansat cu mare „tam-tam” și se laudă cu capacitatea de a genera imagini calitative, lucru care pare cât se poate de adevărat.

Funcția îmbunătățită a atras rapid atenția utilizatorilor care o folosesc pentru a crea bonuri de casă false, adăugând un nou instrument în arsenalul deja extins de deepfake-uri AI, folosite de escroci.

Un exemplu cât se poate de concludent a fost postat de Deedy Das, investitor de capital risc activ pe rețelele sociale, care a distribuit pe platforma X o fotografie a unui bon fals de la un restaurant din San Francisco, generat cu ajutorul modelului 4o.

Ulterior, și alți utilizatori au încercat experimentul, adăugând chiar pete de mâncare sau băuturi pentru a face bonul să arate cât mai autentic.

ChatGPT începe să fie din ce în ce mai bun la escrocherii

Cel mai realisit exemplu descoperit de TechCrunch provine din Franța, unde un utilizator LinkedIn a postat o imagine cu un bon rupt pentru o rețea locală de restaurante.

Testând 4o, TechCrunch a generat la rândul său un bon fals de la Applebee’s din San Francisco, dar a observat câteva indicii evidente pentru a dibui falsul, precum folosirea unei virgule în loc de punct pentru a separa valorile și faptul că matematica nu se potrivește: un detaliu care nu surprinde, având în vedere că modelele de limbaj au încă dificultăți cu calculele de bază.

Chiar și așa, ar fi ușor pentru un escroc să corecteze rapid aceste greșeli folosind software-uri de editare foto sau, posibil, solicitări mai precise.

Riscurile care ne pândesc

Acest lucru prezintă, concret, un risc considerabil, având în vedere că tehnologia ar putea fi folosită pentru a obține rambursări pentru cheltuieli complet false.

Un purtător de cuvânt al OpenAI, pe nume Taya Christianson, a declarat pentru TechCrunch că toate imaginile generate includ metadate care indică faptul că au fost create de ChatGPT și că OpenAI ia măsuri atunci când utilizatorii încalcă politica de utilizare.

Cu toate acestea, ea a apărat libertatea creativă oferită utilizatorilor, afirmând că bonurile false generate AI ar putea fi folosite în scopuri educaționale, cum ar fi lecțiile despre alfabetizarea financiară, dar și pentru a crea artă originală și reclame pentru produse.