26 mart. 2025 | 09:32

Carnea ieftină cu cea mai mare cantitate de proteine. Nu este de vită, aşa cum cred mulţi

Știri social
Carnea ieftină cu cea mai mare cantitate de proteine. Nu este de vită, aşa cum cred mulţi

Dacă eşti interesat să consumi alimente cu o cantitate mare de proteine, atunci trebuie să ştii care este carnea care ocupă primul loc la acest capitol. Deşi mulţi ar fi tentaţi să creadă că este vorba despre vită, lucrurile nu sunt deloc aşa.

Ce carne are multe proteine?

Proteinele sunt esențiale pentru sănătatea organismului, contribuind la creșterea și regenerarea țesuturilor, menținerea masei musculare și buna funcționare a metabolismului. Printre cele mai bune surse de proteine se numără carnea, însă nu toate tipurile de carne au aceeași cantitate de proteine, spun specialiştii în nutriţie.

Dintre toate tipurile de carne, pieptul de pui și carnea de curcan sunt considerate cele mai bogate în proteine, cu un conținut mediu de 30-32 g de proteine la 100 g de carne. Acestea sunt urmate îndeaproape de carnea de vită slabă și anumite tipuri de vânat.

Pieptul de pui este una dintre cele mai populare alegeri pentru sportivi și persoanele care urmează diete bogate în proteine. Este o carne slabă, cu un conținut scăzut de grăsimi, ceea ce o face ideală pentru menținerea masei musculare și controlul greutății.

Curcanul este o alternativă excelentă la pui, având un profil nutrițional asemănător, dar un conținut mai ridicat de anumite vitamine și minerale esențiale, precum seleniul (Aproximativ 30 g proteine/100 g).

Vita slabă, precum mușchiul de vită, este abia pe locul trei cu aproximativ 27-30 g proteine/100 g. Este o sursă excelentă de fier și vitamina B12, esențiale pentru producerea de energie și sănătatea sistemului nervos.

Ce alimente să mai consumi?

Carnea de vânat (cerb, căprioară) are aproximativ 30 g proteine/100 g și are un conținut scăzut de grăsimi. Este o alegere bună pentru cei care doresc să evite carnea procesată și să consume o sursă naturală de proteine.

Tonul și alte cărnuri de pește – Aproximativ 25-30 g proteine/100 g. Deși nu este carne roșie sau albă, tonul și somonul sunt excelente surse de proteine, oferind și acizi grași Omega-3 benefici pentru sănătatea inimii.

CITEŞTE ŞI: De ce se pune bere la carnea din cuptor. Secretul unei fripturi fragede și gustoase

Nu doar carnea are proteine, ci şi legumele, spun specialiştii. Pe primul loc la acest capitol se afla lintea cu 9 g proteine/100 g, fiind și o excelentă sursă de fibre și fier. Este ideală pentru supe, tocănițe și salate.

Năutul (8-9 g proteine/100 g) este un ingredient versatil, folosit în preparate precum hummusul sau curry. În plus, este bogat în fibre și ajută la menținerea senzației de sațietate. De asemenea, toate tipurile de fasole sunt excelente surse de proteine și fibre, contribuind la sănătatea digestivă și echilibrul glicemic.

Boabele de soia sunt una dintre cele mai complete surse de proteine vegetale, conținând toți aminoacizii esențiali. Produsele derivate, precum tofu, tempeh și edamame, sunt opțiuni excelente pentru dietele pe bază de plante.