Carnea de miel, ouăle şi ingredientele pentru pască şi cozonac, un lux pentru români. Cât va costa Paştele 2025
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/paste.jpg)
Paștele 2025 se conturează a fi cel mai scump din ultimele decenii. În următoarele săptămâni, carnea de miel, ouăle şi ingredientele pentru pască şi cozonac ar putea să devină un lux pentru români.
Cu doar câteva săptămâni rămase până la cea mai importantă sărbătoare a creștinilor, în toate colțurile țării se fac listele de cumpărături, astfel încât de pe masa de Paște să nu lipsească preparatele tradiționale: friptura de miel, drobul, ouăle colorate, cozonacii, pasca. În acest an, realitatea din magazine dă multora calculele și planurile peste cap.
Carnea de miel, ouăle şi ingredientele pentru pască şi cozonac ar putea să devină un lux pentru români, în condițiile în care prețurile acestor produse sunt în creștere.
Cât costă acum carnea de miel, ouăle şi ingredientele pentru pască şi cozonac
În prezent, un kilogram de carne de miel costă între 35 de 40 de lei, cotletul costă 45 de lei per kilogram. Pentru un kilogram de pulpă de miel, românii plătesc în jur de 40 de lei. Nici ouăle nu au fost „iertate” de scumpiri, prețul lor a crescut de la 40 de bani la aproape un leu. Vorbim despre recorduri.
„În condițiile în care ouăle s-au scumpit de la 40 de bani, anul trecut, spre un leu în acest an, iar carnea de miel este cea mai scumpă din ultimii 30 de ani, îmi este teamă că pentru mulți dintre români, sărbătorile vor fi ca un experiment la suta de grame.
Vor cumpăra doar câte o bucățică, vor gusta din aroma sărbătorilor în condițiile în care, din punct de vedere financiar, nu vor fi capabili să cumpere tot ceea ce își doresc pentru masa de Paște”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, potrivit WOWbiz.
În prezent, prețul unui ou la poarta fermei este de aproximativ 0,50 lei, în timp ce în magazine poate ajunge până la 1,5 lei. Pentru ouăle provenite din sisteme ecologice sau free-range, fermierii le vând cu aproximativ 1 leu per bucată.
„De obicei, apar prețuri mari la retaileri, la magazine, înainte de Paște. La poarta fermei sunt aceleași prețuri. Acum, la poarta fermei, oul pleacă cu prețul de 0,50 bani, numărul 2 și 3, adică creșterea la sol pentru cifra 2 și creșterea la baterii, cifra 3. Pentru sistemul ecologic și free-range, cifra 1, oul pleacă de la fermă cu 1 leu”, explică Leonard Constantin Stafie, reprezentant al Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.
Consiliul Concurenței atenționează comercianții că orice practici menite să genereze creșteri artificiale ale prețurilor ar putea atrage sancțiuni.
„Este firesc ca, în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, cum sunt ouăle, să crească. Declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță însă intențiile de a majora prețurile pentru produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creștere artificială a prețurilor pe piață”, avertizează Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.