16 apr. 2025 | 21:50

Au reușit să creeze carne de pui în laborator, cu gust și aspect ca cea reală. O reușită care poate schimba alimentația și înlocui carnea clasică

ȘTIINȚĂ
Share
Au reușit să creeze carne de pui în laborator, cu gust și aspect ca cea reală. O reușită care poate schimba alimentația și înlocui carnea clasică
Carne de pui crescută în laborator, cu gust și textură reale: descoperire care ar putea schimba viitorul alimentației.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a reușit să creeze în laborator bucăți de carne de pui care arată, au textura și chiar gustul foarte apropiat de cel al puiului gătit clasic. De la friptură până la nuggets, aceste variante artificiale ar putea fi viitorul mesei noastre.

Cum a fost creat „puiul din eprubetă”

Totul a început cu prelevarea unor celule fibroblaste din pui, adică celule care formează țesutul conjunctiv al animalului. Apoi, oamenii de știință au folosit un dispozitiv care imita sistemul circulator, livrând oxigen și nutrienți prin 50 de fibre goale subțiți. Aceste fibre, semipermeabile, sunt deja folosite în filtrarea apei și în aparatele de dializă pentru pacienți cu afecțiuni renale.

După nouă zile de dezvoltare, în urma extragerii fibrelor, rezultatul a fost o bucată de carne de aproximativ 2 centimetri. Testele de rezistență au arătat că textura este foarte apropiată de cea a puiului gătit tradițional. Mai mult, analiza profilului de aminoacizi a confirmat un gust similar, cu note ușor mai dulci și un plus de umami, aspecte pe care echipa întelege să le perfecționeze în continuare.

Un pas uriaș pentru alimentația viitorului

Această reușită reprezintă o evoluție semnificativă în domeniul alimentelor cultivate în laborator. Până acum, țesuturile animale create artificial aveau o grosime limitată la sub 1 mm, ceea ce limita mult posibilitatea de a obține bucăți de carne cu aspect și densitate realiste. Tehnologia dezvoltată de cercetătorii japonezi schimbă regulile jocului.

„Este fascinant să descoperim că aceste fibre minuscule pot fi folosite cu succes în crearea de țesuturi artificiale”, a declarat profesorul Shoji Takeuchi, coordonatorul studiului. Echipa susține că metoda permite producerea de carne cu „textură și aromă îmbunătățite”, apropiate de cele naturale.

Bucata de carne de pui crescută în laborator are o textură și un gust similare cu cele ale puiului adevărat.

Bucata de carne de pui crescută în laborator are o textură și un gust similare cu cele ale puiului adevărat. (Foto: Shoji Takeuchi/Universitatea din Tokyo)

De la farfurie la medicina regenerativă

Dincolo de industria alimentelor alternative, această tehnologie ar putea fi folosită și în medicina regenerativă, pentru a cultiva țesuturi sau chiar organe compatibile cu organismul uman. Descoperirea a fost publicată în revista „Trends in Biotechnology” și a atras deja atenția cercetătorilor și investitorilor din domeniul biotech.

În paralel, în Marea Britanie a fost lansat un program de 15 milioane de lire pentru dezvoltarea de carne artificială, insecte comestibile și chiar alge comestibile, toate cu scopul de a reduce emisiile de carbon și a găsi surse sustenabile de proteine.

Puiul de laborator vs. puiul real: viitor sau curiozitate?

Deși carnea crescută în laborator nu este încă gata să înlocuiască complet produsele tradiționale, inovația japoneză este un pas semnificativ spre viitorul alimentației globale. Rămâne de văzut dacă publicul larg va accepta cu ușurință ideea unui grătar artificial – dar gustul, textura și beneficiile etice și ecologice ar putea convinge.

În fond, „pui la grătar artificial” nu mai sună atât de absurd când știi că gustă aproape identic cu cel original, iar proveniența sa nu implică sacrificarea niciunui animal.