Avertismentul Băncii Transilvania care a deschis Cutia Pandorei. Clienții „sar în capul” gigantului local și fac acuzații grave și ironii subtile: „Mulțumim că nu sunteți în stare să ne protejați”
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Avertismentul-Bancii-Transilvania-care-a-deschis-Cutia-Pandorei.jpg)
Pe data de 6 martie, pe pagina oficială de Facebook a Băncii Transilvania a fost publicat un avertisment cu privire la pericolele reprezentate de fraudele online. Ceea ce se dorea a fi o postaare care să educe clienții în sensul în care să învețe cum să se protejeze de escrocii online, s-a demonstrat a fi un lung șir de acuzații și ironii la adresa băncii, la suprafață ieșind un val de nemulțumire în raport cu serviciile oferite de bancă, dar și de modul în care gestionează actualele provocări online.
În textul postării respective, BT le recomandă clienților să fie prudenți atunci când navighează pe internet și să nu cadă în plasa infractorilor care desfășoară în acest moment numeroase escrocherii menite să le golească conturile.
„Ai grijă la fraudele online!
Tot mai multe tentative de impersonare circulă în mediul digital, iar unii răufăcători încearcă să te convingă să îți actualizezi datele personale pe link-uri care par adevărate. Dacă ai orice suspiciune sau ai fost victima unei tentative de fraudă, sună la 0264 308 055 și raportează imediat.
Stay safe!”, a postat Banca Transilvania.
Mesajul BT a fost aspru criticat
Numeroși internauți au reacționat prin comentarii diverse la acest mesaj al gigantului bancar local. Unii dintre cei ce și-au expus opinia au înțeles din mesajul postat de bancă faptul că lasă responsabilitatea doar pe umerii lor. Oamenii s-au declarat nemulțumiți de faptul că banca nu îi poate ajuta, prin intermediul tehnologiei, în anumite situații.
De exemplu, spune un internaut, „aveți voi grijă la fraude că noi la Banca Transilvania nu suntem în stare să blocăm un comerciant din a face plăți pe cardul tău în 2025, putem doar să vă schimbăm cardul și să așteptați 2 săptămâni până va vine. Nu știu dacă e ok că în 2025 să nu poți bloca un anumit comerciant, în cazul meu, Google ads, să mai facă plăti din sistem fără să blocați cardul. Puneți, Damne iartă-mă, echipa tehnică la treabă”.
Mesajul acestei persoane nu a rămas fără replică din partea BT: „Salut, Costin. Într-adevăr, blocarea tranzacțiilor în BT Pay nu oprește automat debitarile dacă datele cardului sunt salvate la comerciant, de aceea directă recomandăm ștergerea acestora din contul respectiv. Apreciem sugestia ta și o luăm în considerare. Dacă mai putem ajuta cu ceva, suntem aici”.
„Mie mi se pare jaf acel comision la fiecare plată”, comentează altcineva. Răspunsul BT: „Salut! Fiecare bancă are propria politică de comisionare: la noi, de exemplu, nu ai rulaj minim în cont și nici comision de administrare. Cu abonamentele BT, începând de la 0 lei/lună, ai 0 comision la încasările interbancare”.
Un lucru este cert. Trebuie să te protejezi în spațiul digital. Pericolul de fraudă e uriaș
Una dintre cele mai frecvente metode de fraudă este phishing-ul. Aceasta implică trimiterea de e-mailuri sau mesaje de la presupuse entități bancare sau comercianți online, care cer utilizatorilor să își actualizeze datele personale, cum ar fi parolele, numerele de card sau informațiile contului. Aceste mesaje sunt adesea foarte convingătoare, având un aspect profesional și o urgență aparent justificată. Deși poate părea că mesajul provine de la o sursă de încredere, este important să nu faci niciodată click pe link-urile din aceste mesaje. Dacă vrei să actualizezi informațiile bancare, deschide site-ul băncii direct din browser, nu dintr-un link trimis prin e-mail sau SMS.
Mai mult decât atât, atunci când efectuezi tranzacții online, asigură-te că site-ul pe care îl vizitezi are un certificat de securitate valid. Căutând „https” în URL sau un simbol de lacăt lângă adresă, poți fi sigur că site-ul respectiv folosește o conexiune criptată, care protejează datele tale. Fii atent și la ofertele prea bune pentru a fi adevărate – de multe ori, acestea sunt doar capcane pentru a obține acces la datele tale.
De asemenea, protecția conturilor bancare nu se oprește la utilizarea parolelor complexe. Folosește autentificarea în doi pași ori de câte ori este posibil. Acesta este un sistem de securitate care necesită nu doar parola, dar și un cod trimis pe telefonul tău sau o aplicație de autentificare, ceea ce face mult mai dificil pentru infractori să îți acceseze contul, chiar dacă au reușit să îți afle parola.
Un alt pas important este să îți monitorizezi periodic conturile bancare. Verifică-ți tranzacțiile și notificările pentru a te asigura că nu există activități suspecte. Dacă observi tranzacții pe care nu le-ai efectuat, contactează banca imediat. De asemenea, este recomandat să îți schimbi parolele la intervale regulate și să nu folosești aceleași parole pentru mai multe conturi.