09 mart. 2025 | 11:17

Astronauții NASA care au plecat doar pentru 10 zile în spațiu, dar au rămas blocați 9 luni, au acum o dată stabilită pentru întoarcerea pe Pământ

ȘTIINȚĂ
Astronauții NASA care au plecat doar pentru 10 zile în spațiu, dar au rămas blocați 9 luni, au acum o dată stabilită pentru întoarcerea pe Pământ

Ce trebuia să fie o misiune scurtă pe Stația Spațială Internațională (ISS) s-a transformat pentru doi astronauți NASA într-o lungă ședere de 9 luni. Acum, însă, ei au în sfârșit o dată exactă când se vor întoarce acasă.

Problemele tehnice au prelungit șederea în spațiu

Astronauții Butch Wilmore și Suni Williams au fost lansați în iunie anul trecut pentru o misiune de zece zile la bordul capsulei Boeing Starliner. Cu toate acestea, problemele tehnice ale capsulei i-au obligat pe cei doi să rămână pe ISS pentru o perioadă mult mai lungă decât era planificat. În septembrie, Starliner s-a întors pe Pământ fără echipaj, iar NASA a trebuit să găsească o soluție alternativă pentru a-i readuce pe astronauți înapoi.

Sunita Williams (stânga) și Barry 'Butch' Wilmore au răspuns vineri, în direct, la întrebări de pe Stația Spațială Internațională, unde sunt blocați de peste trei luni.

Sunita Williams (stânga) și Barry ‘Butch’ Wilmore au răspuns vineri, în direct, la întrebări de pe Stația Spațială Internațională, unde sunt blocați de peste trei luni.

Un plan pentru revenirea pe Pământ

După luni de așteptare și planificare, NASA a stabilit o dată concretă pentru întoarcerea lor. Pe 16 martie, Wilmore și Williams vor reveni pe Pământ la bordul capsulei SpaceX Dragon, împreună cu alți doi astronauți, Nick Hague și cosmonautul Aleksandr Gorbunov. Decizia a fost anunțată oficial pe 7 martie, după ce NASA a confirmat lansarea unui nou echipaj de schimb pe ISS, Crew-10, care va pregăti terenul pentru plecarea astronauților care au petrecut 9 luni la bordul stației.

O lecție pentru viitorul zborurilor spațiale

Cazul astronauților Wilmore și Williams subliniază cât de imprevizibile pot fi misiunile spațiale și cât de importantă este flexibilitatea în fața unor probleme tehnice neașteptate. Managerii NASA au explicat că adaptările și schimbările în planuri sunt frecvente în industria spațială, mai ales atunci când se testează vehicule noi sau se lucrează cu tehnologii în curs de dezvoltare.

Această experiență va contribui la perfecționarea zborurilor spațiale viitoare și la evitarea unor situații similare în viitor. Pe termen lung, lecțiile învățate din aceste 9 luni în plus pe ISS vor influența modul în care NASA și partenerii săi planifică și gestionează misiunile cu echipaj uman.