Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Mobilizare enormă în Republica Moldova. Câţi moldoveni au votat până acum
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/alegeri-prezidentiale-2025-urna-de-vot.jpg)
Update sâmbătă, 17 mai, ora 17:00. Până la această oră 63.414 de persoane s-au prezentat la vot.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Mobilizare la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două săptămâni. Votarea a început joi la ora 22:00 și se va încheia duminică la 21:00 (ora României) în toate țările.
Mobilizare enormă în Republica Moldova
În Republica Moldova au votat în primele ore ale zile de sâmbătă 40.756 de oameni, în cele 64 de secții de votare din ţară. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care deține și cetățenia română, și-a exprimat opțiunea de vot vineri seară, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România.
„Votăm pentru o românie frumoasă, să fim alături de români în interioriul Europei. Am venit cu gândul ca România să prelungească parcursul pro european, pro nato și ne dorim un președinte care să poată avansa în toate direcțiile, să aibă grijă de popor.”, au spus doi soți care s-au prezentat împreună la secția de votare, conform Antena 3 CNN.
„Am votat pentru o Românie pro-europeană, să ne ajute și pe noi, să nu ne lase așa, în voia sorții. Acolo sunt copii mei. Pentru aceasta. Trăiesc bine, am fost la ei, îmi place mult. La toți cunoscuții le-am zis: veniți și votați, nu stați pasivi, veniți și votați!”, a mărturisit o doamnă, cu lacrimi în ochi.
Aflată în Albania, unde participă la Summitul Comunității Politice Europene – un eveniment care reunește liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, alături de reprezentanți ai altor aproximativ 20 de țări europene – Maia Sandu a votat la secția organizată în cadrul Ambasadei României din Tirana.
„Președinta Maia Sandu și-a încheiat participarea la Summitul Comunității Politice Europene”, a fost mesajul transmis oficial după încheierea evenimentului și exprimarea votului.
De ce votează cei din Republica Moldova preşedintele în România?
Cetățenii Republicii Moldova pot vota la alegerile din România doar dacă au și cetățenie română. Aceasta este explicația pentru care unii moldoveni votează la alegerile din România. Practic, România oferă cetățenie română prin redobândire, conform Legii cetățeniei române nr. 21/1991, persoanelor care au avut cetățenie română sau care sunt descendenți ai foștilor cetățeni români (în special din teritoriile pierdute în urma pactului Ribbentrop-Molotov, cum este și cazul Basarabiei, adică actuala Republica Moldova).
Foarte mulți cetățeni moldoveni au depus cereri de redobândire a cetățeniei române după 1991. Se estimează că peste 1 milion de persoane din Republica Moldova au obținut cetățenia română.
Odată ce o persoană are cetățenie română, ea are drepturi politice depline, inclusiv dreptul de a vota în alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare sau locale, indiferent dacă locuiește în România sau în afara granițelor.